Skip to content
Menu

Mexico City’de tarihi seçim; İlk kadın, ilk Yahudi belediye başkanı

AMERİKA BÜLTENİ (1 Temmuz 2018)

Meksika’nın başkenti Mexico City’de Pazar günü yapılan belediye başkanlığında sandık başı anket sonuçları  tarihi bir sonucu haber veriyor. İlk sonuçlara göre Kuzey Amerika kıtasının en büyük kenti tarihinde ilk kez belediye başkanlığına bir kadını seçiyor.

Claudia Sheinbaum Pardo, aynı zamanda kentin ilk Yahudi kökenli belediye başkanı olarak da tarihe geçecek.

Genetik mühendisi olan Sheinbaum’un dedeleri, Litvanya ve Bulgaristan’dan Meksika’ya göç etmiş. Kendisi gibi bilim insanı bir anne ve babanın çocuğu olarak 1962 yılında Mexico City’da doğmuş.

Sheinbaum‘ın adayı olduğu sol eğilimli Morena hareketi, gayriresmi sonuçlara göre Meksika devlet başkanlığını da kazanıyor. Henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre Morena harketinin adayı Andrés Manuel López Obrador, Meksika’nın yeni devlet başkanı olacak.

Meksika Politikasında ‘Kadınların Yılı’

Öte yandan Mexico City’deki tarihi belediye başkanlığı yarışında katılan 7 adayın 5’inin kadın olması da dikkat çekti. Bu Meksika politikasında 2018’deki kadın dalgasının yeni bir göstergesi oldu. Ülkedeki belediye başkanlıkları ve milletvekilliklerinde 3000 bin kadın aday ile tüm zamanların rekoru kırıldı. Sheinbaum’un 86 yaşındaki destekçisi Zoyla Zamudio, ‘’Artık sadece ütü yapıp çamaşır yıkayan ev kadınları olmayacağız’’ diye konuştu. Meksikalılar politikadaki kadın devrimi nedeniyle 2018’i “el año de la mujer (Kadın Yılı)” diye adlandırıyor.

Meksika politikası yakın zamanlara kadar erkeklerin egemen olduğu bir alandı. Meksikalı kadınların oy hakkına kavuşması bile 1953 yılında mümkün olabildi. Ülkedeki tüm belediye başkanlarının yüzde 20’sini kadınlar oluşturuyor. Meksika’nın yeni parlamentosunun yüzde 40’ından fazlasını da kadın milletvekilleri oluşturuyor.

Son yıllarda artan suç oranları, şehir halkının en önemli endişelerinden biri konumunda. 2017’de ülkede 30 bin kişi cinayetten hayatını kaybetti. Claudia Sheinbaum Pardo, seçim öncesi yaptığı bir açıklamada, ‘’Ufak tefek bir bilim insanlı olduğuma bakmayın, bu suçluların üzerine kararlılıkla gideceğim’’ diye konuşmuştu.

Sol eğilimli bir politikacı olan Claudia Sheinbaum Pardo, ABD Başkanı Donald Trump’ın ve göçmenlik politikalarının da sert muhalefetiyle de biliniyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz