Skip to content
Menu

ABD eski başkanı George H. Bush öldü. İşte kısa biyografisi

AMERİKA BÜLTENİ (1 Aralık 2018)

ABD’nin 41’nci başkanı George Herbert Walker Bush, 94 yaşında hayatını kaybetti. 73 yıl evli kaldığı eşi Barbara Bush da bu yıl Nisan ayında 92 yaşında yaşamını yitirmişti. Bush, oldukça sıra dışı yaşam öyküsü ve etkinliğiyle ABD tarihinde iz bırakan isimlerden biri oldu. İşte Bush’un çarpıcı yaşam öyküsünden bir kaç kesit:  

12 Haziran 1924’te Massachusetts eyaletinin Milton kentinde dünyaya geldi. Babası Prescott Bush, Amerikan politik dünyasının en etkili isimlerinden biri olan Connecticut senatörü Prescott Bush’tu.

İkinci Dünya Savaşı başlayınca, Yale üniversitesinde eğitimine ara vererek 18 yaşında donanmaya katıldı ve ABD’nin en genç savaş pilotu oldu. Pilotu olduğu uçak 1944 yılında Pasifik üzerinde Japonlarca düşürüldü. Bölgedeki bir Amerikan denizaltısı tarafından yaralı olarak denizden kurtarıldı. 

Yale Üniversitesinden mezun olduktan sonra Texas eyaletinde petrol sektöründe işe girdi ve 1951 yılında kendi şirketini kurdu. 15 yıl sürdürdüğü petrol şirketinde büyük başarı kazandı. 1966 yılında Cumhuriyetçi Partiden Texas milletvekili olarak seçilmesi sonrasında kısa sürede Cumhuriyetçi Partinin yıldız isimlerinden birine dönüştü. 1970 seçiminde Başkan Richard Nixon’un ondan kazanması zor bir senatörlük seçiminde partinin adayı olmasını istemesi üzerine milletvekilliğinden istifa etti. Bu fedakarlığı onun parti içinde popülaritesini daha da artırdı. Öyle ki sonraki altı yılda, sırasıyla, ABD’nin BM Büyükelçisi, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komite Başkanlığı, ABD’nin Çin Büyükelçiliği ve CIA Başkanlığı görevlerine atandı. 

Hızlı yükselişi 1976 – 1980 yılları arasındaki Demokrat Partili Jimmy Carter döneminde bir süre durdu. Bu dört yılda üniversitelerde hocalık ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) adlı düşünce kuruluşunda çalışarak geçirdi. 1980 seçiminde Cumhuriyetçi Partinin başkan aday adayı oldu. Seçimin favorisi olarak görülüyordu. İlk önseçim olan Iowa önseçimini de kazandı. Ancak New Hampshire önseçimini kazanan rakibi Donald Reagan, yakaladığı rüzgarla sonraki eyaletlerde de başarı sağlayınca başkan adaylığını Reagan’a kaptırdı. Reagan rakibini başkan yardımcısı yaptı. Reagan’ın başkan olduğu 8 yılda ABD başkan yardımcısı olarak görev yaptı.  

1988 seçiminde Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı oldu ve seçimi kazanarak ABD’nin 41’nci başkanı oldu. ABD tarihinde görevdeki başkan yardımcısının başkan olması sadece üç kez söz konusu oldu. ABD’nin birinci başkanı George Washington’un yardımcısı John Adams, 1796’da başkan olmuştu. Bush’tan önceki benzeri son vaka ise 144 yıl önce 1836’da başkan olan Martin Van Buren’di. 

Ancak Bush tek dönem başkanlıkta kalabildi. 1992 seçiminde, Demokrat Partinin adayı olan Arkansas valisi Bill Clinton’a yenildi. Bush’un başkanlığındaki en önemli gelişme ise Irak’ın Kuveyt’i işgali sonrasında 1991 kışında gerçekleşen Birinci Körfez Savaşı oldu. Bu savaş sonrası Amerikan halkı nezdindeki desteği yüzde 91’e çıkarak tüm zamanların en yüksek başkan desteği rekoru kırmasına rağmen, ekonomideki bozulma nedeniyle sadece 1 yıl sonra seçimi kaybetti.

Bush’un oğlu George W. Bush da 2000 yılında ABD başkanı oldu. ABD’de Bush ailesinden önceki son baba oğul başkanlar, yaklaşık 200 yıl önce John Adams ve oğlu John Quincy Adams’tı. Bush ailesi, Donald Trump’ın adaylığına karşı çıktı. Trump adaylığı kazandıktan ve hatta başkan olduktan sonra bile aile ile Trump arasındaki buzlar erimedi. Barbara Bush, baba Bush’un cenazesine Trump’ı davet etmeyeceklerinin sinyalini vermişti. Şimdi ABD’de bütün gözler Trump’ın seleflerinden birinin devlet töreni yapılacak cenaze törenine katılıp katılmayacağında.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz