Skip to content
Menu

Birliğin Durumu konuşmasında öne çıkanlar

AMERİKA BÜLTENİ (6 Şubat 2019)

ABD başkanlarının her yıl Ocak ayında Kongre’de yaptığı ‘Birliğin Durumu’ konuşması, Kongrenin federal hükümet kapalı olduğu sürece bu konuşmaya yetki vermeyeceğini açıklaması nedeniyle bu yıl normal tarihinde yapılamamıştı. Federal hükümetin yeniden çalışmaya başlamasından sonra ABD başkanına randevu verildi ve Trump Salı akşamı Birliğin Durumu konuşmasını gerçekleştirdi. Kongrenin her iki kanadının üyeleri, yürütme ve yargı erklerinin üst düzey temsilcileri önünde yapılan konuşma, televizyonlardan da canlı yayınlandı.

İşte gecenin öne çıkan söz ve görüntüleri:

‘ABD asla bir sosyalist ülke olmayacak’

Venezuela’daki gelişmelere dikkat çeken Trump, Venezuela’nın, ‘’Maduro’nun sosyalist politikaları yüzünden ekonomik çöküntü yaşadığını’’ iddia etti. Maduro’nun yönetim tarzını, kendisini Demokrat Partinin sol kanadı ile ilişkilendiren Trump, ‘’Burada ABD’de de sosyalist politikaları uygulamak isteyen yeni bazı çağrıların yükselişini yaşıyoruz. ABD özgürlük ve bağımsızlık üzerine kuruldu. Devletin müdahalesi, egemenliği ve kontrolü anlayışı üzerine değil’’ şeklinde konuştu ve ekledi; ‘’Amerikalılar özgür doğdular ve özgür yaşayacaklar. Bu akşam vaadimizi tekrar ediyoruz ki ABD asla sosyalist bir ülke olmayacak.’’

‘Kuzey Kore ile nükleer savaşı engelledim’

Trump, kendisinin girişken dış politikasının ABD’yi savaşa girmekten kurtardığını da savundu: ‘’Eğer ben ABD başkanı seçilmeseydim, şu anda Kuzey Kore ile büyük bir savaşın içindeydik’’. Trump, ‘Başkan Kim’ ile ilişkisinin çok iyi olduğunu belirterek, kendisinden dolayı Kuzey Kore’nin 15 aydır nükleer deneme yapmadığını söyledi. Trump, Kuzey Kore lideri ile 27-28 Şubat’ta Vietnam’da yeniden buluşacağını da açıkladı. 

‘Bugüne kadar geldiğinden fazla göçmen gelsin istiyorum’

Trump, göçmen karşıtı olmadığını savunarak, ‘’ABD’ye her zamankinden fazla göçmen gelmesini istiyorum. Ama yasal yollardan gelsinler’’ diye konuştu. ABD’nin güney sınırının yasaların işlemediği ve tehlikeli bir durumda olduğunu ifade eden Trump, ‘’çakalların, uyuşturucu tacirlerinin, kartellerin ve insan kaçakçılarının ekmeğini elinden almak istiyorum’’ dedi. 

‘ABD ekonomisi yavaşlayabilir’

ABD ekonomisinin kendi döneminde tarihte olmadığı kadar gelişme gösterdiğini savunan Trump, ABD’nin bir ‘ekonomik mucize’ yaşadığını iddia ederek, ‘’bunu durdurabilecek tek şey, ahmakça savaşlar, siyaset ve siyasi motivasyonlu gülünç soruşturmalardır’’ ifadesini kullandı. 

Demokrat Partili kadın milletvekillerinden beyaz protesto

Donald Trump’ın hitap ettiği Kongre’nin Dmeokrat Partili kadın üyeleri, ‘kadın hakları’na dikkat çekmek için beyaz giyindiler. 100 yıl önce kadınların da oy hakkı olduğunu savunan kadınlar beyaz giyerek protesto yapıyordu. 

Demokratlar adına cevap: ‘’Doğru konuş ve görevinin gereklerine saygı göster’’

ABD başkanının ‘Birliğin Durumu’ konuşmasına muhalefet partisinin bir sözcüsünün de cevap konuşması yapması 1960’lı yıllardan beri bir gelenek. Demokrat Parti adına bu yıl konuşması ise ilk kez hiçbir resmi ünvanı olmayan bir isim yaptı; Stacey Abrams. Kasım ayında Georgia eyalet valiliği seçiminde Demokratların adayı olan Abrams, az farkla kaybettiği seçimi kazansa vali olan ilk Afrika kökenli kadın olacaktı. 

Trump’ın başkanlıktaki yaklaşımından büyük rahatsızlık duysa da ABD başkanı olarak başarısız olmasını istemediğini söyleyen Abrams, ‘’Ancak, doğru açıklamalar yapmasını, Amerika’yı tanımlayan şey olan olağanüstü çoğulcu yapısına ve başkanlık görevinin gereklerine saygı göstermesini istiyorum’’ dedi. 

Trump döneminde kaçak göçmenlere yapılan ‘çocukları ailelerinden koparmak’ gibi politikaları eleştiren Abrams, göçmenlere insanca muamele edilmesini istemenin, ‘açık sınır’ politikasını olmadığını savunarak, ‘’ABD’yi güçlü yapan şey göçmenlerdir, duvarlar değil’’ şeklinde konuştu. Abrams, ‘iklim değişikliği’, ‘bireysel silahlanmanın kısıtlanması’, ‘sağlık sigortasından yoksunluğu’ gibi konularda Trump yönetiminin hiçbir aksiyon göstermemesini de eleştirdi. 

‘Hayatta kalacak bakan’; Rick Perry

Birliğin Durumu konuşması, ABD devlet sisteminin üç erkinin de tepe yöneticilerinin bir araya geldiği tek etkinlik. Kongre üyeleri, Başkan ve kabinesi ile Yüksek Yargı üyelerinin aynı salonda olacak olması da bir güvenlik riski aynı zamanda. İşte bu nedenle Birliğin Durumu konuşması yapılan saatlerde bir bakan ‘hayatta kalacak devlet yetkilisi’ olarak görevlendirilir. Bu bakan Kongre binasına ve hatta başkente uzak gizli bir yere gider. Sürekli ABD başkanının yanında olan ve ABD’nin en önemli devlet sırrı olan ‘nükleer silahların kod çantası’ ise başkan Kongre binasından ayrılıncaya kadar bu bakana emanet edilir. Bu yıl Trump, Enerji Bakanı Rick Perry’i ‘designated survivor’ olarak ilan etti. Perry, Salı günü gizli bir yere giderek, Salı Gece yarısına kadar herkesle iletişimini kesti.