AMERİKA BÜLTENİ (1 Nisan 2019)
Japon imparatoru Akihito’nun 30 Nisan günü tahtı oğlu Narihuto’ya devretmesi nedeniyle 30 yıldır süren ‘Heisei Dönemi’nin sona ereceği Japonya’da, 1 Mayıs günü başlayacak yeni çağın adının Reiwa Dönemi olacağı resmen açıklandı.
Japonya’da tarih, imparatorların görevde oldukları dönemlere ayrılıyor ve resmi işlemlerden günlük konuşmalara ve çiftçilerin tarımsal hesaplarına kadar her şeyin tarihi bu dönemler için seçilen özel isimle anılıyor. Yine resmi evraklardan, gazetelerin birinci sayfa tarihlerine, sürücü belgelerinden, ticari sözleşmelere kadar bütün ervakta tarih yazılırken de ‘yıl’ hanesine, miladi yılın yerine, mevcut imparatorluk döneminin kaçıncı yılı olduğu yazılıyor. Bu nedenle de yeni dönemin başlangıcının, özellikle de bilgisayar yazılımlarının tarih okumasında ciddi sorunlara neden olabileceğinden endişe ediliyor. Çünkü ülkede kullanılan bütün bilgisayar yazılımları Heisen Döneminde geliştirildi.
‘Barış ve harmoni nizamı’ anlamına gelen ‘Reiwa’nın Kanji alfabesiyle yazım şekli (令和) , Japonya tarihinin en eski şiir antolojisi ‘Man’yoşu’dan seçildi. Böylece tarihte ilk kez bir Japon imparatorunun adının yazılışının kanji alfabesi karakterleri, Çin edebiyat tarihinden değil de Japon edebiyat tarihinden seçilmiş oldu.
Japon imparatorlarına Japonya’da ‘Tenno’ deniyor kendisine ‘Tenno Heika (İmparator Hazretleri)’ diye hitap ediliyor. İkinci Dünya Savaşına kadar Japon İmparatorlarının yönetim üzerinde etkisi de büyüktü ve tarihsel olarak Şinto inancının da en yüksek dini otoritesi konumundaydı. 1947 Anayasasına göre ise ‘Tenno’, ülkenin birliğini sembolize eden devlet başkanı konumunda. Partiler ve politikalar üstü kalıyorlar ve sadece ülkenin tarihsel konumu, kültürel dokusu ve uzun vadeli geleceği konusunda vizyon katkısı yapıyorlar. Bu yönleriyle de ülkedeki her sosyal ve politik kesimin derin saygısına ve bağlılığına sahipler.
Japon imparatoru, dünyada halen ‘imparator’ sıfatını kullanan tek devlet başkanı. Dünyanın halen devam eden en eski imparatorluk ailesi konumundalar. İmparator Akihito ise, son 200 yılda, hayattayken görevi bırakacak ilk Japon imparatoru olacak.
Mevcut imprator Akihito’nun babası Hirohito’nun 1989’da ölünceye kadar, 62 yıl süren 2 hafta süren ‘Showa Dönemi’, Japon tarihinin en uzun imparatorluk dönemi olmuştu.
7 Ocak 1989’da imparator olan Akihito, geçen yıl görevi bırakma isteğini açıklamıştı. Japon devletinin başlangıçta sıcak bakmadığı bu istek Meclisin nihayet, imparator Akihito’ya emekli olma izni veren yasayı kabul etmesiyle resmileşmişti. Yeni dönemin başlangıcı içinse, Japonya’da, yaşamın döngüsünün ve yeni başlangıçların sembolü olan süs kirazı ağaçlarının çiçek açma mevsimi seçildi. Dönemsel ve takvimsel geçişin sorunsuz olması için de, Nisan ayı sonunda ve Mayıs ayı başında ülkede çalışanların en uzun tatil olmasıyla ‘Altın Hafta’ diye anılan hafta seçildi.
İmparator Akihito, 30 Nisan’dan sonrası için kendisine ‘Emekli İmparator’ anlamının bir tür yazılışı olan ‘Jōkō’ ünvanını seçti. Eşi impratoriçe ise ‘Jokogo’ ünvanıyla anılacak.
1 Mayıs 2019’dan itibaren ‘Reiwa gannen (Birinci Reiwa Yılı)’ başlayacak. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, dönemsel adın resmen açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, ismin, mevsimlerin değişimini ve çeşitliliğini anlatan bir şiir antolojisinden seçilme amacının, Japon kültürünü sonraki kuşaklara da aktarma isteği olduğunu söyledi ve ekledi; ‘’Japonya’nın da kiraz çiçekleri gibi açmasını istiyorum. Uzun bir kıştan sonra açmış çiçekler kadar güzel şekilde’’.