Skip to content
Menu

12 Cumhuriyetçi senatörden Trump’a ‘artık yeter’ oyu

AMERİKA BÜLTENİ (15 Mart 2019)

ABD Kongresinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırında duvar inşa edebilmek için, ulusal güvenliğe tehdit oluştuğu iddiasıyla, olağanüstü hal ilanını desteklemediğini ilan eden karar tasarısı, Temsilciler Meclisinden sonra Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Senatosunda da 41’e karşı 59 oyla kabul edildi. Senatodaki oylamada, 12 Cumhuriyetçi senatörün Demokratlarla birlikte olağanüstü hal ilanı aleyhine oy kullanması, Donald Trump’a bugüne kadar partisinden gelen en etkili ve sert tepki olarak kayıtlara geçti. Aynı karar tasarısı ABD Temsilciler Meclisinden de 182’ye karşı 245 oy ile geçmişti. 

12 Cumhuriyetçi Senatörün kendisine rağmen karara destek oyu ile büyük bir şok yaşayan Trump, attığı Tweet ile kararı veto edeceğini ilan etti. Trump’a isyan bayrağı açan Cumhuriyetçi senatörlerin, partinin, ılımlı, liberteryan ve muhafazakar farklı kanatlarından isimler olması dikkat çekti. 

‘’Kongrenin kurumsal gücünü, ülkenin kurucularının öngördüğü şekilde korumak zorundayız” diyen Cumhuriyetçi Partili Maine Senatörü Susan Collins ekledi:

Kongre yetkisi ve Anayasayı ihlal, politik olarak desteklediğimiz bir amaçla bile yapılsa karşı durmalıyız. Ben senatörüm ve benim işim Anayasayı korumak. 

Collins dışında, Lamar Alexander (Tennnessee) Mike Lee (Utah), Lisa Murkowski (Alaska), Roy Blunt (Missouri.), Rand Paul (Kentucky), Pat Toomey (Pennsylvania), Rob Portman (Ohio), Jerry Moran (Kansas), Marco Rubio (Florida), Roger Wicker (Missippi) ve Mitt Romney (Utah), Trump’ın çağrı ve baskılarına karşın Demokratlarla birlikte olağanüstü hal ilanı karşıtı oy kullanan diğer Cumhuriyetçi senatörler oldu.