Skip to content
Menu

San Francisco, yüz tanıma teknolojisini yasaklayan ilk şehir oldu

AMERİKA BÜLTENİ (15 Mayıs 2019)

San Francisco şehir idare meclisi, San Francisco polisi dahil, kent yönetimindeki tüm kamu kurumlarına, yüz tanıma teknolojisi kullanmayı yasakladı. Kabul edilen yasa ayrıca, polisin her hangi bir yeni teknik takip teknolojisi edinmesini de şehir idare meclisinin iznine bağladı. 

Muhalifler, kararın, kentin güvenliğini riske sokacağı ve suçla mücadeleyi zorlaştıracağını savunuyordu. Kararı savunanlar ise, yüz tanıma teknolojisinin mevcut kullanım şekline güven olmayacağı, insanların mahremiyet ve özgürlüklerine ciddi müdahale imkanı yaratacağını savunuyordu. 

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Kuzey California temsilcisi Matt Cagle, ‘’San Francisco’nun, yüz tanıma teknolojisinin demokrasinin sağlığına tehdit olduğunu ilan ettiğini’’ belirterek, diğer Amerikan şehirlerini de, ‘’insanların özgürlük ve sivil haklarını korumaya’’ çağırdı. 

Karar, San Francisco şehir yönetim meclisinde 1’e karşı 8 oy ile kabul edildi. İki üye ise çekinser kaldı. Karar, aynı mecliste gelecek hafta yapılacak ikinci oylamadan sonra şehir yasasına dönüşecek. 

Yeni yasa, şehir yönetiminde değil, federal yönetimde oldukları için San Francisco Havaalanı ile San Francisco Limanında geçerli olmayacak.