Skip to content
Menu

790 dolarlık ‘Gucci turban’ Sihleri kızdırdı

AMERİKA BÜLTENİ (20 Mayıs 2019)

İtalyan moda devi Gucci’nin geçtiğimiz hafta başında tanıttığı ve lüks ürün mağaza zinciri Nordstrom’un web sitesinde 790 dolardan satışına başladığı ‘Indy Full Turban’ adlı sarık, bu sarığın kutsal olduğu Sihlerin büyük tepkisine neden oluyor. 

Sihlerin dini inançları gereği giymek zorunda olduğu türbanın aynısı olan türbana Twitter’daki bir tepkiye yanıtında Nordstorm, ürünü web sitesinden kaldırarak bir özür açıklaması yayınladı: 

‘’Bu ürünün satışını durdurmaya karar verdik ve web sitemizden kaldırdık. Bu dini ve kültürel sembole saygısızlık gibi bir niyetimiz kesinlikle yoktu. Rencide olan herkesten içtenlikle özür diliyoruz.’’ 

Gucci’den ise henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. 

Peki Sihler niye bu kadar tepki gösterdi? 

En çok rencide oldukları konu, sırf bu türbanı giydikleri için ırkçı saldırılarda öldürülenler olduğu ve sık sık nefret suçlarına, tacize ve aşağılamalara maruz kaldıkları. Simran Jeet Singh adlı bir Sih sosyal medya hesabında, ‘’Biz bunun için aşağılanacağız, öldürüleceğiz, ayrımcılık göreceğiz ama bu markalar da bundan para kazanacak’’ diye yazdı. 

İkinci neden ise, İngilizcede ‘turban’ denilen ‘dastaar’a (Sih sarığı) moda muamelesi yapılması oldu. Sih Koalisyonunun sosyal medya hesabından, ‘’Turban, paraya çevrilecek bir aksesuar değil. Milyonlarca Sih için kutsal bir inanç emridir.’’ denildi.  

Harjinden Singh Kukreja adlı bir başka Sih de Twitter üzerinden, ‘’Sevgili Gucci, bu bir beyazın, şapka niyetine kullanabileceği bir şey değil. Sih olmanın farzlarından biridir. Çakma Sih türbanı satmak, çakmak Gucci markası satmaktan daha kötü bir davranıştır’’ şeklinde tepkisini dile getirdi. 

Ravinder Singh adlı bir Sih iş insanı ise, bu Gucci turbana 800 dolar vermeye hazır olan potansiyel müşterilere şöyle seslendi:

‘’Nordstorm’daki çakma Sih türbanına 750 dolar harcamayın. Bana yerinizi bildirin size hemen bedava bir ‘nasıl sarık bağlanır kursu’ ayarlayayım ve bedava bir de Sih turbanı temin edeyim. Hem de istediğiniz renkte.’’.

Sihlerin Gucci marka pahalı türbana tepkilerinin üçüncü nedeni ise, ‘’amaçlarından biri herkesi eşitlemek olan Sih türbanının’’ aksine ‘’eşitliğe aykırı olması’’.  Onlara göre Gucci turban, Sih sarığının temsil ettiği her şey ve tarihi hakkında bir cehaletin ürünü.   

Her ne kadar sarık, binlerce yıllık tarihte, bir çok farklı kültürlerde yer bulmuşsa da Sih türbanının tarihi kaynağı Hindistan’da yaşananlar. Hindistan’da turban bir dönem sadece elitlere ve üst düzey yetkililere serbestti. Babür şahı Evrengzib, 1658’de tahta geçtikten sonra sadece yönetici sınıfı oluşturan Müslümanların sarık sarmasına izin vermiş ve diğer herkese yasaklamıştı. ‘Gurular’ olarak bilinen Sih liderler bu sosyal hiyerarşiye itiraz ettiler ve sarığı bir direnme sembolüne dönüştürdüler. Guru Gobind Singh döneminde Sih erkekler, hayatları boyunca kesmedikleri uzun saçlarının üzerine turban giymeyi, herkesin eşitliğinin ve özgürlüğün ifadesi olarak kabul ettiler. 

Jasvir Singh adlı Sih şöyle yazdı: 

‘’Sihler için sarık bir taç gibidir. Kimsenin kimseden üstün olmadığını gösteren bir eşitlik sembolüdür. Sihlerin bir zamanlar kraliyet ailelerine ait bir şeyi alıp herkesin her gün giyeceğe dönüştürme nedeni bu. Herkesin alabileceği kadar ucuz ve erişilebilir olması şart bir şey.’’ 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz