Skip to content
Menu

Cherokee’ler ilk kez ABD Kongresine temsilci belirledi

Kimberly Teehee, Cherokee Ulusunun tarihteki ilk Kongre delegesi olarak seçildi.

AMERİKA BÜLTENİ (4 Eylül 2019)

ABD’nin önde gelen Kızılderili halklarından biri olan Cherokeeler, tarihte ilk kez ABD Kongresinde Cherokee Ulusunu temsil edecek bir isim belirledi. Cherokee Ulusal Meclisi, ulusun yönetim işleri yetkilisi Kimberly Teehee’yi, ABD Federal Hükümeti ile yaklaşık 200 yıl önce yapılan resmi barış antlaşmasına dayanarak, ABD Kongresine delege olarak seçti. Kimberly Teehee daha önce, Barack Obama’nın Yerli Amerikalılar Danışmanı olarak da görev yapmıştı. 

Amerikan federal hükümeti ile Cherokee’ler arasındaki 1835 barış anlaşması, Teehee’nin ABD Kongresinde ‘oy hakkı’ sahibi olup olmayacağına bir açıklık getirmiyor. Ayrıca Teehee’nin bu atamasının Kongre’den de onay alması gerekiyor. Cherokee Ulusunun başkanı Chuck Hoskin, Teehee’nin ABD Kongressindeki rolünün şimdilik, Washington DC, Porto Riko ve diğer bağlı bölgelerin milletvekillerininki gibi olabileceğini söyledi. Yani, Teehee, genel kurul oylamalarında oy kullanamayacak ama yasa teklifleri sunabilecek, kürsüde konuşma hakkına sahip olabilecek. Komitelerde oy kullanabilecek. Genel kurul tartışmalarına katılabilecek. 

Cherokee’lerin ABD’nin güneydoğusundaki topraklarından bugünkü Oklahoma’ya tehcire zorlandığı 1835 anlaşması ile Cherokee’lere Kongre’de temsil edilme hakkının yanı sıra tazminat da ödenmişti. Cherokee Halkınca ‘Gözyaşı Güzergahı’ olarak anılan bu tehcir sırasında 4000’den fazla Cherokee üyesi hastalık veya açlıktan yaşamını yitirmişti.