Skip to content
Menu

Donald Trump, ‘hata yaptım’ dememek için sahte meteoroloji haritası kullandı

Trump’ın gösterdiği haritada, Alabama’nın sonradan keçeli kalemle daire içine alındığı açıkça görülebiliyor.

AMERİKA BÜLTENİ (5 Eylül 2019)

Dorian Kasırgasının ABD’ye yaklaştığı 1 Eylül günü ABD Başkanı Donald Trump bir dizi Tweet atmıştı. Bunlardan birinde ise kasırganın Alabama eyaletini de vuracağını yazmıştı. 

Ancak, ABD Kasırga Dairesi (NHC) sadece 20 dakika sonra yaptığı açıklamada Alabama’nın Dorian Kasırgasının güzergahında olmadığını ve hiç olmayacağını açıklamıştı.

Trump’ın neden Alabama’yı kasırganın şiddetli şekilde vuracağı eyalet olarak anması sosyal medyada alay ve geleneksel medyada ise eleştiri konusu oldu. Birçok yorumcuya göre ABD başkanı ya yanılmış veya klasik ‘akıl yürütmesine duyduğu aşırı özgüvenle uydurmuştu‘. 

Trump bu eleştirilere Çarşamba akşamı yayınladığı bir harita ile yanıt verdi. Alabama’nın da kasırganın güzergahında gözüktüğünü NHC’nin 29 Ağustos tarihli bir haritasını göstererek savundu. Fakat Trump’ın paylaştığı haritada, Alabama’nın, NHC’nin orijinal haritasından farklı olarak keçeli kalemle sonradan daire içine alındığı ekrandan bile net şekilde görülebiliyordu. Resmi meteoroloji haritası hala online yerinde görülebiliyor.

Bu da Trump’ın, sırf ‘yanıldım’ veya ‘yanlışlıkla Alabama’yı da anmışım’ dememek için resmi haritada çarpıtma yaptığı eleştirilerine neden oluyor. Bir de yasal sorun var. ABD yasalarına göre resmi meteroloji haritasını veya bilgisini çarpıtarak sunmak suç

Bütün bunlara rağmen Trump ilerleyen saatlerde ‘kendisine verilen brifingde Dorian kasırgasının Alabama’yı da yüzde 95 ihtimalle vuracağı bilgisinin verildiğini’ iddia ederek ısrar etti ve yanıldığını yine kabul etmedi. ABD’nin meteoroloji ve kasırga ile ilgili resmi kurumlarının tek biri bile Alabama’yı kasırga güzergahında göstermedi. Trump, paylaştığı harita üzerinde oynama yapılıp yapılmadığı sorulduğunda da, ‘haberim yok’ demekle yetindi. 

Trump’ın bu tavrı bir yandan da sosyal medyada, ‘’Trump’ın gerçeklerle savaşı’’ gündemini de yeniden alevlendirdi. Donald Trump sıkça, kendi ”ağzından çıkan her şeyi yegane gerçek olarak gördüğü” ve medyanın bunu doğrulamayan her haberini ‘fake news (yalan haber)’ olarak nitelendirdiği eleştirilerine muhatap oluyor. 

Gösterdiği haritanın alay konusu olmasından bir kaç saat sonra Trump, Twitter hesabından yeni bir harita paylaşarak, Alabama’nın da kasırganın ilk günlerinde güzergah üzerinde olduğunda ısrar etti. Bu haritada da sayısız alternatif güzergahın değişik kalemlerle çizildiği görülüyor. Alabama da bu çizgilerden biri üzerinde bulunuyor. Florida Sular İdaresine ait olduğu görünen harita 28 Ağustos tarihine aitti. Yani kasırganın henüz ABD’den çok uzak olduğu bir güne. Trump’ın Tweet’ini attığı 1 Eylül günü ise kasırganın ABD’de etkileyeceği yerler resmi olarak netti ve Alabama bunlardan biri kesinlikle değildi. 

Dahası Trump’ın paylaştığı ve yerel bir birimin kendi başına hazırladığı yeni haritanın altında da şu uyarı dikkat çekiyor: ‘’ Bu harita Ulusal Kasırga Dairesinin ve eyalet idari yönetiminin uyarı ve bilgileri karşısında bir değere sahip değildir. Dikkate alınamaz.’’ 

Trump’ın bu haritayı yayınladığı Tweetinin altındaki beklentisi de dikkat çekici: ‘’Yalan Haber medyasının benden özür dilemesini peşinen kabul ediyorum’’

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz