Skip to content
Menu

FDA: Johnson&Johnson aşısı, tek doz aşıda Kovid’e etkili

AMERİKA BÜLTENİ (25 Şubat 2021)

ABD Federal İlaç ve Gıda Denetimi Dairesi FDA, Amerikan Johnson&Johnson firmasının koronavirüse karşı ürettiği yeni aşının, tek aşıda, Kovid-19 hastalığına karşı oldukça etkili olduğunu açıkladı. FDA’nın yaptığı testlerde Johnson & Johnson aşısı, ABD’de şiddetli vakalarda, ilk aşıda yüzde 86, Güney Afrika’da ise yüzde 82 başarılı oldu. Bu da çoğu vakada sadece tek bir aşı ile koronavirüs taşıyıcısının ölümüne veya hastanelik olmasına engel olunması anlamına geliyor. J&J aşısının bir diğer avantajı ise, diğer aşılar gibi, depolama ve nakliyede özel soğutuculara ihtiyacı olmaması. Bu da aşıyı özellikle ücra bölgeler için cazip bir aşıya dönüştürüyor. 

Başarılı test sonucu, aşının birkaç gün içinde FDA tarafından onay almasına imkan verecek. Böylece Kovid – 19’a karşı Amerikan firmaların ürettiği aşı sayısı üçe çıkacak. Moderna ve Pfizer-BioNTec aşıları halen etkin mücadele için iki kez yapılıyor. 

Johnson&Johnson firmasının ilaç üretiminden sorumlu kolu olan Belçika merkezli Janssen Pharmaceuticals’ın ABD Tıbbi İşler Dairesi başkanı Dr. Richard Nettles, FDA’ın onayından hemen sonra, ABD’ye göndermek üzere 4 milyon doz aşının hazır olduğunu açıkladı. Bu, Johnson & Johnson’ın daha önce FDA onayı halinde Şubat sonuna kadar 12 milyon doz gönderme vaadinin altında. Nettles, Mart sonuna kadar 20 milyon doz göndereceklerini açıkladı. Belçika firması ve ABD’nin ön sözleşmesi, Haziran ayı sonuna kadar 100 doz aşı içeriyor.