Skip to content
Menu

Japon restoranı, Tsunami alarmı verilince hesap almayı reddetti

AMERİKA BÜLTENİ (21 Ocak 2022)

Japonya’nın ‘Bikkuri Donki’ adlı ünlü restoran zinciri, insan yaşamına ve tehlike alarmlarına değer veren tepkisiyle dünyada gündem oldu. ‘Şaşkın Eşek’ anlamına gelen ismi ve oldukça sıradışı iç ve dış dekorasyonlarıyla bilinen restoran zinciri, müşterilerine sunduğu fast food- bar/ ızgara karışımı konseptiyle Japonya’daki en popüler aile restoranlarından biri. 

Miyagi vilayetine bağlı sahil kenti Tagajo’daki bir Şaşkın Eşek şubesi, 15 Ocak gece yarısına doğru, Pasifik ada ülkesi Tonga yakınlarında meydana gelen yanardağ patlamasından sonra verilen tsunami alarmı çalınca derhal müşterilerini tahliye etmeye başladı. Restoran çalışanları, bu sırada hesap ödemeye çalışan müşterilerinin bu isteklerini reddederek derhal güvenli bölgelere doğru kaçmalarını sağladı. 

Ertesi sabah, Tsunami alarmı kalktıktan sonra birçok müşteri restorana geri gelerek geceki hesaplarını ödemek istedi. Fakat, restoran, ‘insan yaşamı her şeyden önemlidir’ politikaları gereği hesap almayı yine reddetti. Zincirin sahibi Aleph şirketinden yapılan açıklamada bu politikanın, herkesin, doğal afet ve tehlike alarmlarına tereddütsüz hızlıca uymasını sağlamak amacıyla geliştirildiğini ve ilgili şubelerinin de bu politikaya sıkı şekilde uyduğu belirtildi. 

Pasifik sahilindeki Tagajo kenti, 11 Mart 2011 günü meydana gelen 9 şiddetindeki deprem sonrası oluşan tsunaminin en korkunç şekilde etkilediği kentlerden biri. 

Bin yıllık magma ve gaz birikimi patladı

Yeni Zelandalı bilim insanları, Tonga yakınlarında okyanus zemininde meydana gelen dev volkanik patlamanın, yaklaşık 1000 yıllık bir birikimin sonucu olduğunu açıkladı. Yeni Zelandalı Volkanolog Shane Cronin, CNN’in web sitesine yazdığı analizde, söz konusu noktada bu ölçüde bir patlamaya neden olacak magma ve gazın birikiminin 900-1000 yıl arası sürdüğünü kaydetti. 170 adadan oluşan 100 bin nüfuslu Tonga devletinde hayat tamamen durmuş durumda. Felaketin, ulaşım ve iletişimi oldukça kısıtlaması nedeniyle bir hafta sonra hala felaketin boyutu hakkında sağlıklı bir bilgi edinilebilmiş değil. Kuzey ve Güney Amerika kıyılarına kadar ulaşan Tsunami dalgaları Peru’da iki kişinin ölümüne yol açtı.

Tonga’daki volkanik patlamanın neden olduğu tsunaminin etkilediği ülkelerden biri olan, Japonya açıklarında ise koruma altındaki yüzbinlerce balık telef oldu. 11 Mart 2011 feleketinden beri en yaygın ve ciddi tsunami alarmı yaşayan Japonya’da, kamu kurumları ve özel şirketler Tonga’ya oldukça büyük bir yardım kampanyası başlatmış durumda. 11 Mart 2011 deprem ve tsunami felaketi sonrası Japonya’ya GSH’sına oranla en büyük yardımı yapan ülke Tonga olmuştu.