Skip to content
Menu

Amerikalı emekliler artık Florida yerine Appalachian eyaletlerine yerleşiyor

(Appalachian eyaletlerine göç, North Carolina’nın Fuat Rock kasabasındaki bu inşaat gibi çok sayıda apartman kompleksinin inşasına yol açıyor.)

AMERİKA BÜLTENİ 

ABD’de emeklilerin Florida eyaletine yerleşmesi son birkaç on yılda bir popüler şaka klişesine dönüşecek yaygınlıkta yaşanan bir eğilimdi. Ancak son yıllarda, bu trendde radikal bir değişim yaşanıyor.

Kendisine sakin bir emeklilik hayatı arayanların gözdesi artık yarı tropik eyalet Florida değil, Güney Appalachian eyaletleri. Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre Appalachia sıra dağlarının güney bölümünde yer alan Georgia eyaletinin kuzeyi, güney ve kuzey Carolina eyaletleri ile Virginia ve Tennessee eyaletlerinin bazı bölümleri son yıllarda emeklilerin yeni gözdeleri haline geldi. Bu coğrafyada yeni emekli nüfusları ve onların neden olduğu istihdamın oluşturduğu nüfus için art arda yeni apartman kompleksleri inşa ediliyor.

Uzun yıllardır sessiz ve terk edilmiş bir görüntüye sahip bölge eyaletleri, bu yeni nüfus transferi ile son yıllarda büyük bir değişim yaşıyor.

Florida neden gözden düşüyor?

WSJ’nin haberine göre en önemli neden yaşam maliyeti. Güney Appalachian eyaletleri, düşük barınma fiyatları, düşük vergiler, düşük sigorta ücretleri, düşük suç oranları gibi nedenlerle artık daha çekici. Bir önemli neden ise iklim değişikliği. İklim değişikliği nedeniyle sıklaşan kasırgalar ve yükselen sıcaklıklar Florida’yı gözden düşürüyor. Buna karşın, güney Appalachian eyaletleri daha çekici bir sıcak iklime sahip. Örneğin Florida’nın Panama Beach şehrinden Georgia eyaletinin kuzeyine yerleşen Ed Helms ve karısı Johnnie Helms, kasırgalardan ve Florida’da yükselen yaşam maliyetinden dolayı bu kararı aldıklarını söylüyor. Kasırgalar nedeniyle emlak sigortalarının son yıllarda olağanüstü yükselmesinden yakınıyorlar.

Appalachia Bölge Komisyonu eş başkanı Gayle Manchin’e göre, Kovid 19 salgınının, insanlarda kalabalık şehirler yerine kırsal yerlerde yaşama isteğini yükseltmesi de bir başka önemli neden.

Nüfus akını Appalacahia’yı nasıl etkiliyor?

Birçok terk edilmiş kasabaya sahip bölge son yıllarda bu kasabaların yeniden canlanmasına ve büyümesine tanık oluyor. Yeni nüfus akını, birçok yeni dükkân, restoran, kafe, sağlık merkezi ve marketi de beraberinde getiriyor. Örneğin Walmart ve birçok önemli restoran zinciri eskiden bölgede nadir görülürken son yıllarda çok sayıda şubeleri art arda açılıyor. 2020 Nisan ayı ile 2002 Temmuz ayı arasında bölgede emekli yaşam ve etkinlik alanları, ABD ortalamasının tam 6 katından fazla olarak yüzde 3.8 oranında arttı.

Appalachian nüfusu yeni gelenler hakkında ne düşünüyor?

Çoğu bu nüfus akımından rahatsız. Bunda en önemli neden ise bu yeni nüfusun, bölgelerindeki yaşam maliyetlerini artıracağı korkusu.