Skip to content
Menu

İşte dünyanın en yaşanılabilir şehri

melbourne

AMERİKA BÜLTENİ (18 Ağustos 2015)

Economist dergisini yayınlayan Economist Group bünyesinde faaliyet gösteren danışmanlık şirketi ‘Economist Intelligence Unit (EIU)’, geleneksel ‘en yaşanılabilir şehirler’ listesini yayınladı. EIU’nun dünyanın önde gelen 140 şehirdeki yaşam tarzı verilerini inceleyerek hazırladığı listeye göre 2015 yılında dünyanın en yaşanılabilir şehri üst üste beşinci yılında yine Avustralya’nın Melbourne şehri oldu. Nefis kahve ve yemekleri, canlı müzik ve sanat mekanları ve sakinlerine huzur veren çok sayıda açık alanıyla Melbourne bir kez daha listenin ilk sırasında yer aldı. Melbourne’u sırasıyla, Avusturya’nın Viyana, Kanada’nın Vancouver ve Toronto şehirleri, Avustralya’nın Adelaide şehri ile yine Kanada’nın Calgary şehri takip etti.

Dünyanın en yaşanılamaz beş şehri ise şunlar:

136 – Trablus, Libya

137 – Lagos, Nijerya

138 – Port Moresby, Papua Yeni Gine

139 – Dakka, Bangladeş

140 – Şam, Suriye

EIU sıralaması nasıl hazrılanıyor?

EIU’nun en yaşanılabilir şehirler endeksi beş elementin puanlarıyla hazırlanıyor.

Huzur ve güven: Yüzde 25 etki ediyor. Huzur ve güven puanına şehirdeki suç oranın, terörizm tehdidine gibi faktörler yer alıyor.

Sağlık güvencesi: Yüzde 20 etki ediyor. Şehirde yaşayanların kamu veya özel sağlık sigortası sahipliği oranı belirleyici oluyor.

Kültür ve çevre: Yüzde 20 etki ediyor. Şehirdeki iklim şartlarından, yolsuzluk kültürüne, doğal yaşam alanlarından spor tesislerinden yararlanabilme oranlarına kadar faktörler dikkate alınıyor.

Eğitim: Yüzde 10 etki ediyor. Kamu veya özel okullardaki eğitim oranı ve kalitesi belirleyici oluyor.

Altyapı: Yüzde 25 etki ediyor. Barınma, yollar, ulaşım, enerji ve diğer temel altyapı hizmetlerinin kalitesi belirleyici oluyor.

EUI Endeksine göre Avrupa’nın en yaşanılabilir 10 şehri ise şunlar:

1 – Viyana, Avusturya

2 – Helsinki, Finlandiya

3 – Zürih, İsviçre

4 – Cenevre, İsviçre

5 – Hamburg, Almanya

6 – Frankfurt, Almanya

7 – Berlin, Almanya

8 – Kopenhag, Danimarka

9 – Oslo, Norveç

10 – Stockholm, İsveç