ABD Temyiz Mahkemesi kararı: Polise hakaret tutuklama gerekçesi olamaz!
AMERİKA BÜLTENİ (12 Ocak 2013)
New York eyaleti sakinlerinden Joshua Swartz’ın 2006 yılında arabasıyla seyir halideyken gördüğü polise ‘orta parmak’ göstermesinden sonra tutuklanmasıyla ile ilgili 7 yıllık davada nihai karar çıktı.
ABD hukuk sisteminde ‘yargıtay’ görevi gören üst mahkemelerden İkinci Bölge Yüksek Temyiz Mahkemesi, alt derece mahkemesinin tutuklamayı onaylayan kararını bozdu ve Swartz hakkındaki tüm suçlamaları düşürdü. Kararda, ‘’Sadece polis memuruna hakaret edilmesi, polis memuruna, kişiyi göz altına alma ve hürriyetini kısıtlama hakkı veremez’’ denildi.
Orta parmak hareketi
Birisine orta parmak göstermek ABD kültürel literatüründe, ‘cinsel çağrışımlı bir hakaret’ olarak kabul ediliyor. ‘’Giving someone the finger’’ veya ‘’the bird’’ denilen hareket, ‘’finger wave’’ ‘’the middle finger’’, ‘’flipping someone off’’ gibi adlandırmalarla da anılıyor. Antik Yunan’da ‘’anal ilişkinin’’ sembolü olan hareket, tarih boyunca birçok Batı ülkesinde ağır bir hakaret olarak kullanıldı. Hareketin ABD kültüründeki tarihi izlerini süren antropolog Desmond Morris’e göre, bu parmak hakareti ABD’ye İtalyan göçmenler aracılığıyla 19’ncu yüzyılda geldi. Kayda geçen ilk parmak hakareti ise, şaşırtıcı olmayan bir şekilde bir Bostonlu tarafından bir New Yorkluya karşı gerçekleştirildi. Boston Beaneaters beyzbol takımının pitcher’ı Old Hoss Radbour’un New York Giants takımı oyuncularına yönelik hareketini gösteren fotoğraf bu hakaretin en eski görsel dökümanı.