Skip to content
Menu

ABD Kongresinde, Trump’a Tweet’lerini silme yasağı getiren yasa teklifi

AMERİKA BÜLTENİ (13 Haziran 2017)

ABD Temsilciler Meclisine Pazartesi günü sunulan bir yasa teklifi, ABD başkanı Trump’ın Tweet’lerini silmesine yasak getirmeyi hedefliyor. Illinois milletvekili Mike Quigley’in sunduğu teklif, ABD başkanının sosyal medyadaki bütün paylaşımlarının, ‘resmi başkanlık kayıtları’ kapsamına alınmasını öngörüyor.

Mike Quigley’in teklif ettiği yasaya seçtiği isim ise dikkat çekiciydi: Tam açılımı Communications Over Various Feeds Electronically for Engagement Act olan yasa teklifinin baş harfleri COVFEFE sözcüğünü oluşturuyor. Donald Trump’ın geçtiğimiz günlerde yarım kalmış izlenimi veren bir Tweet’inde kullandığı ve kimsenin ne anlama geldiğini bilmediği sözcük. Birçok kişi bunun bir yazım hatası olduğunu düşündü ancak Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer bunun bilinçli şekilde yazılmış bir sözcük olduğunu iddia ederek, sadece başkan Trump ve birkaç yakın arkadaşının sözcüğün ne anlama geldiğini bildiğini savunmuştu.

ABD yasalarına göre, ‘başkanlık kayıtları’nı silmek yasadışı. Bu kapsamdaki her türlü, belgenin, talimatın, andıçın, çalışma notunun vs korunması zorunlu. Eğer teklif yasalaşırsa, Trump’ın her hangi bir Tweet’ini silmesi yasadışı olacak.

Öte yandan ABD Ulusal Arşivler sözcüsü Miriam Kleiman, Ocak ayında AP’ye yaptığı açıklamada, başkanın sosyal medya paylaşımlarını başkanlık kaydı olarak göreceklerini ve kaydedeceklerini açıklamıştı. Ancak bu herhangi bir yasal çerçevesi olmadığı için sadece gönüllü bir çaba konumunda.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz