Skip to content
Menu

“ABD, Trump’ın en korkunç halini görmeye bir terör saldırısı uzaklıkta”

AMERİKA BÜLTENİ (4 Haziran 2017)

ABD’nin 44’ncü başkanı Barack Obama’nın konuşma metinlerini yazan danışmanlarından Jon Favreau, 45’nci başkan Donald Trump’ın, Avrupa’daki terör saldırılarıyla ilgili Pazar günü attığı Tweetlerin alarm verici olduğunu uyarısı yaparak, bu Tweet’lerin, Trump’ın ABD’de gerçekleşebilecek muhtemel terör saldırısı sonrası nasıl davranacağının işareti olduğunu söyledi. Favreau, yazdığı Twitter mesajında, ‘’Trump’ın bu sabahki Tweet’lerini okuyup da, bu adamın en tehlikeli halini görmeye sadece bir terör saldırısı uzaklığında olduğumuzu görmemek zor’’ diye yazdı.

 

Trump, Londra’daki terör saldırılarından sonra Pazar günü attığı üç Tweet’in ilkinde, ‘’Politik doğruculuk yapmayı bırakıp, halkımızın güvenliği için gerekli işleri yapmalıyız’’ diye yazdı.

Birkaç dakika sonra ise Londra’nın Müslüman belediye başkanını hedefine koydu: ‘’Terör saldırısında en az 7 ölü ve 48 yaralı var ama Londra belediye başkanı alarmda olmak için bir neden olmadığını söylüyor’’.

Trump’ın sözleri, sosyal medyada İngilizlerin tepkisini çekti. Çünkü belediye başkanı Khan, terör karşısında şehir yönetimi olarak alarmda ve tedbirli olmamayı değil, Londralıların önümüzdeki birkaç gün sokaklarda çok daha fazla polis ve güvenlik önlemi göreceklerini ve bu görüntüden dolayı da alarma kapılıp günlük yaşamlarını değiştirmemeleri gerektiğini söylemişti. Trump’ın sözlerinden sonra bir açıklama yapan Londra belediye başkanı Sadiq Khan’ın yardımcısı ise, ‘’Londra belediye başkanının, belediye başkanının sözlerini çarpıtan Trump’a yanıt yetiştirmekten daha önemli işleri olduğunu’’ söyledi.

Bu, Trump ve Khan’ın ilk polemiği değil. Trump, Müslümanlara ABD’ye giriş yasağını ilk gündeme getirdiği günlerde, ‘’sadece sayın Khan’a imtiyaz tanıyabiliriz’’ demişti. Sadiq Khan ise yaptığı açıklamada bu ayrıcalığı reddetmiş, ‘’Bu benimle ilgili bir konu değil, ailem, arkadaşlarım, dünyanın her yerindeki diğer insanlarla ilgili’’ demişti. Khan, Trump’ın İslam ve Müslümanlar hakkındaki genelleştirici cehaletinin de, hem ABD’yi hem de İngiltere’yi daha az güvenli hale getirdiği iddiasında bulunmuştu. Bu sözlere karşılık Trump da, Khan’a IQ testi yapmasını önererek, ‘’Beni tanımıyor, benimle hiç tanışmadı… Bu beyanlarını hep hatırlayacağım’’ diye yazmıştı.

Trump’ın Pazar günü attığı üçüncü Tweet’in de ise saldırıları, ABD’de ‘bireysel silahlanma karşıtı solcu bakışı’ eleştirmek için kullandı: ‘’Bu saldırılardan sonra silah taşıma hakkını tartışmadığımızı farkettiniz mi? Çünkü bıçakları ve kamyonları kullanıyorlar’’.

Bu Tweet en dikkat çekici tepki ise kendisi de bir silahlı saldırıda ağır şekilde yaralanıp aylarca komada kalan eski Kongre üyesi Gabby Giffords’tan geldi: ”Sayın başkan, hergün silahlanma sorununu tartışıyoruz çünkü ülkemizde her gün 90 kişi silahlı saldırılarda yaşamını yitiriyor. Çoğu da çocuk”

Trump, Tweet’lerini attıktan sonra gününü, bu haftasonu ikinci kez ziyaret ettiği Virginia’daki Trump Golf Kulübünde golf oynayarak geçirdi.