Skip to content
Menu

Marilyn Monroe, 91’nci yaş gününde anılıyor

AMERİKA BÜLTENİ (1 Haziran 2017)

Aşkları evlilikleri ve filmleriyle popüler kültür dünyasında silinmez bir iz bırakan Marilyn Monroe, yaşasaydı bugün 91 yaşında olacaktı. 1 Haziran 1926’da Los Angeles’ta dünyaya gelen efsane isim, devletin her taşın altında ‘komünist’ aradığı McCharty Amerikasında sergilediği sıra dışı cesaret ile de Amerikan tarihine geçti.

Sonradan evleneceği yazar Arthur Miller da cadı avı komisyonlarının peşine düştüğü isimlerden biriydi. Marilyn Monroe, potansiyel komünist olarak yaftalandığı ve muhtemelen hapse gireceği için kimsenin konuşmaya bile cesaret edemediği bir günde Arthur Miller ile kolkola gazetecilerin karşısına çıkacak ve bütün kariyerini riske atacaktı. Kamuoyunda son derece popüler bir ismin bu desteği, komiteye geri adım attırmış, Miller hapse girmekten kurtulmuştu. Ama artık Monroe da devletin kara listesine girmişti.

Associated Press haber ajansının, bilgi edinme yasası kapsamında 2012 yılında edindiği FBI belgeleleri, Monroe’nun FBI tarafından fişlendiğini, muhbirler aracılığı ile hakkında bilgi toplandığı ve uzun süre FBI’ın teknik ve fiziki takibinde kaldığını gösteriyor. Belgelere göre FBI, solcu görüşlere sahip olduğunu belirttiği sanatçının Komünist Parti üyesi olduğuna dair bir delile ise hiçbir zaman ulaşamayacaktı.

Edgar Hoover’ın başkanı olduğu FBI o dönemde aralarında Frank Sinatra, Charlie Chaplin ve Arthur Miller’ın da olduğu çok sayıda sanatçı için de benzer işlemler yapmıştı.

https://amerikabulteni.com/2015/08/29/devlet-dusmani-sanatci-ve-aydinlar/