Skip to content
Menu

Restoran sahibi, Beyaz Saray sözcüsünü restoranından kovdu

AMERİKA BÜLTENİ (23 Haziran 2018)

ABD, Yüksek Mahkemenin, gay çiftin düğün pastası siparişini, ‘inançlarıma aykırı’ diyerek kabul etmeyen pastane sahibinin ayrımcılık yapmadığına ve inanç özgürlüğünün koruması altında olduğuna hükmetmesinden sadece bir hafta sonra, kararın nelere yol açabileceğinin ipucunu veren bir olayın şokunu yaşıyor.

ABD hiyerarşisinde ‘kabine üyesi bakan’ düzeyinde olan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, dün gece Virginia eyaletinde ailesi ile gittiği restorandan kovuldu. Beyaz Saray sözcüsü ve yanındakiler restorana girip oturduktan ve siparişlerini verdikten birkaç dakika sonra masaya gelen restoran sahibi, ‘’Trump’a çalışan birine yemek servisi yapmak moral değerlerime aykırı’’ diyerek restoranı terk etmelerini istedi. Restorandaki bir garsonun Facebook hesabından duyurduğu gelişme bugün Sözcü Sanders tarafından da Twitter’dan doğrulandı.

 

”Dün gece, Virginia eyaleti Lexington’da bulunan Red Hen restoranının sahibesi, ABD başkanı için çalıştığım gerekçesiyle restoranı terk etmemi istedi ve ben de kibarca terk ettim. Ben her zaman, aynı fikirde olmadıklarım da dahil insanlara en iyi şekilde ve saygıyla davranmaya çalıştım ve bundan sonra öyle olacağım”

Olayın duyulmasının ardından, bu kez, pastaneciyi alkışlayan muhafazakarlar restoran sahibini ‘hoşgörüden yoksun olmakla suçlarken’, pastaneci kararına tepki gösteren çevreler ise ‘eden bulur’ diyerek restoran sahibine destek veriyor.

Öte yandan,  hafta içinde, İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen ve Beyaz Saray danışmanı Stephen Miller da Trump yönetiminin göçmen çocuklarını zorla ailelerinden ayırmasını ve yöntemlerini protesto eden restoran sahiplerince, ayrı ayrı gittikleri restoranlardan kovulmuşlardı.

Yüksek Mahkeme içtihadına kadar, ABD’de işletme sahipleri, ‘din, dil, politik düşünce, cinsiyet, ırk” gibi gerekçelerle, müşterileri arasında ayırım yapamıyordu. Trump yönetimi ve muhafazakarlar, Yüksek Mahkemenin muhafazakar üyelerinin oyu ile aldığı kararı kutlayarak teşekkür etmişlerdi.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz