Skip to content
Menu

‘Restaurant’lar kapanırken, ‘breastaurant’lar büyüyor

Amerika Bülteni

(18 Haziran 2011, Cumartesi)

Ekonomik kriz, son 3 yıldır ABD’deki geleneksel restoran zincirlerinin gelirlerini azalttıkça  azaltırken, farklı servis anlayışına sahip ‘breastaurant’ların geliri artıyor. Dekolte ya da seksi giyimli kadın  garsonları nedeniyle ‘breast (göğüs)’ ve ‘restaurant’ kelimelerinin karışımından oluşan bir isimle  anılan restoranlardan en ünlüsü olan Hooters’ın yıllık 1 milyar dolar gelir eşiğini aştığı  belirtiliyor. Business Insiders‘ın haberine göre, sektörün bir başka önde gelen ismi Tilted Kilt, daha  7’nci yılında ABD çapında 80 restoranlık bir zincire ulaştı. Bone Daddy’s House of Smoke, Twin  Peaks ve Brick House Tavern + Tap sektördeki diğer ünlü restoranlar.

1983 yılında ABD’nin Midwestern bölgesinden 6 erkek girişimcinin, ‘’daha çok erkeklere hitap edecek, seksi garsonları olan, bira içilip yemek yenilebilecek bir mekan konsepti’’ni 1 Nisan 1983 günü Florida’nın Clearwater şehrinde açtıkları Hooter ile hayata geçirmesiyle restorancılık dünyasında bu konsept doğdu. 30 yıl sonra Hooters artık bir uluslararası restoran zinciri ve sadece ABD’de 460 şubesi var.

ABD’de geleneksel restoran sektörü, 2008 krizinden beri büyük bir gerileme yaşıyor. Sadece 2009 – 2010 periyodunda ülke çapında 5550 restoran, yani toplam restoranların yüzde 1’ı kapılarını kapatmak zorunda kaldı.

Ancak ‘breastaurant’lar ekonomik krizinden etkilenmek bir yana daha da büyümeye devam ettiler. ‘Breastaurant’ların en fazla ilgi gördüğü eyalet ise Texas.