Skip to content
Menu

Goldman Sachs, Obama’nın 2012’de yenileceği öngörüsünde mi bulundu?

18 Temmuz 2011, Pazartesi

(Amerika Bülteni)

Wall Street sisteminin amiral gemisi Goldman Sachs, 2012 yılı mali tablosu için tahminlerini değiştirdi ve Obama’nın başkanlığına mal olabilecek yeni bir ekonomik durgunluk öngörüsünde bulundu.

Bazı siyasi analistler, eğer ABD, 2012 yılında Goldman Sachs’ın öngördüğü şekilde yeni bir ekonomik durgunluğa girerse bunun başkanlık seçimini Cumhuiyetçilerin kazanması anlamına geleceğini belirtiyor.

Daha altı ay önceki tahminlerinde ülkenin ekonomik toparlanmasının beklenenden daha güçlü sürdüğü tahmininde bulunan güçlü küresel yatırım bankası, bu kez tahminlerini değiştirdi ve ekonomik büyümenin hızının azalacağını ve işssizlik seviyesinin 2012 yılının ikinci çeyreğinde hala yüzde 9 gibi yüksek bir seviyede olacağı tahminini açıkladı. Goldman Sachs analizi, böylece ABD’yi yeni bir ekonomik durgunluğa sürükleme riskinin oldukça yüksek olduğu öngörüsünde bulundu. Amerikalı sçemenin ekonomiye oldukça duyarlı hale geldiğine dikkat çekilirken, Goldman Sachs’ın son analiziyle Obama’nın 2012 seçiminde mağlubiyeti öngörüsünde mi bulunduğu sorusunu gündeme getiriyor.

Reuters analisti James Pethoukoukis, ‘’Evet, eğer bu öngörü gerçekleşirse Obama çakılır’’ diye yazdığı analizinde, ‘’Obama ve çevresinde alarm zilleri çalmalı’’ görüşünü dile getirdi.

Ancak New York Times gazetesinden Nate Silver aksi görüşte. ‘’Tarih göstermiştir ki , ekonomik bozukluk her başkanı yaralar, doğru’’ diye yazan Silver şu yorumda bulundu: ‘’Ancak aynı zamanda bu öngörü Obama’nın tamamıyla umutsuz durumda olduğunu da kamuoyuna gösteriyor. Eğer Obama, 1948’te Harry Truman’ın yaptığı gibi bugün kendisine hiçbir adım attırmayan Kongre’yi halka şikayete ağırlık verirse, koltuğunu koruyabilir, üstelik Kongre’yi yeniden Demokratların kazanmasına sebep olabilir. Berbat ekonomi Kongre’deki Cumhuriyetçileri de vurabilir.’’