Skip to content
Menu

Obama: ‘Eşcinseller İki Ay Sonra ABD Ordusunda Hizmet Verebilecek’

Başkan Barack Obama, eşcinsel erkek ve kadınların orduya alınmasına yönelik yasağın iki ay sonra, yani 20 Eylül’de yürürlükten kalkacağını bildirdi.

Obama dün yaptığı açıklamada, Amerika’nın “ulusal savunma gücünü kısıtlayan, adil ve eşitlikçi ilkelerini ihlal eden ayrımcı yasaya” son vermek için gerekli hazırlıkların tamamlandığı yolunda Kongre’yi bilgilendirdiğini bildirdi.

Amerika’da eşcinseller “Sorma, Söyleme” olarak da bilinen yasa uyarınca cinsel tercihlerini açıklamadıkları sürece askere alınabiliyor. Başkan Obama geçen Aralık ayında bu politikayı hükümsüz kılan yasaya imza atmıştı. Ancak yasağın tamamen kalkması için Amerika’nın askeri gücüne zarar gelmeyeceği yönünde Savunma Bakanı ve komutanların tasdiki gerekiyordu.

Eşcinsellerin orduda sorunsuz hizmet görebilmesi için Mart ayından bu yana Amerikan ordusundaki iki milyon askere eğitim verildi. Savunma Bakan Yardımcısı Clifford Stanley, ordu içindeki eşcinsellerin taciz edilmesi ya da ayrımcılığa uğramasına “sıfır hoşgörü” gösterileceğini söyledi. Amerikalı komutanlar da geçiş sürecinde sorun yaşanmayacağını bildirdi.

“Sorma, Söyleme” yasası 1993’te yürürlüğe girdiğinden bu yana cinsel tercihleri yüzünden Amerikan ordusundan 14 bin asker ihraç edildi.

VOA- 22 Temmuz 2011