Skip to content
Menu

Obama yönetiminden Alabama’nın NAZİ usulü göçmenlik yasasına dava

Alabama eyaletinde Haziran ayında kabul edilen ve ABD’de bugüne kadar kabul edilmiş en sert göçmen karşıtı yasa olarak nitelendirilen düzenlemeye karşı, yürürlüğe girmesine 1 ay kala nihayet federal yönetim harekete geçti.

Amerika Bülteni – ÖZEL

(1 Ağustos 2011)

Obama yönetimi, ABD’nin en hukuk dışı göçmenlik yasası olarak nitelendirilen Alabama göçmenlik yasasının yürürlüğe gireceği 1 Eylül öncesi, yasanın uygulamasının durdurulması için dava açtı. Yönetim avukatları, göçmenlik konusunda yasal düzenlemenin ve kolluk faaliyetinin federal idareye ait olduğunu vurgulayarak Alabama’nın ‘federal yönetimin yetki alanına’’ girdiğini savunuyor.

H.B. 56 olarak tanımlanan ve eyaletin Cumhuriyetçi valisi Robert Bentley tarafından da imzalanarak yasalaşan düzenlemeyle, polise istediğine kimlik sorma yetkisi verilerek üzerinde yasal belgesi olmayan her göçmen tutuklanacağı gibi kaçak göçmenlere yardım eden kiliseler ve sağlık görevlilerine, ev kiralayan ev sahiplerine ve çalıştıran işverenlere de yaptırımlar geliyor. Yasayla tüm öğrenci velilerine de hem kendilerinin hem de çocuklarının yasal statüde olduklarına dair belgeleri ibraz etmeleri isteniyor. Özellikle Hispanik örgütleri, yasanın uygulamasından sonra Hispanik görünümlü herkesin polis tehdidi altında olacağına dikkat çekiyor.

Yerel Anniston Star gazetesi ise başyazısında eyalet yönetiminin tutumunu eleştirdi. Gazete, 5 milyonu aşkın kişinin yaşadığı eyalette 120 bin civarında kaçak göçmen olduğunun tahmin edildiğine işaret ederek, ‘’Yöneticilerimiz eyalette 1 milyon kişinin okuma yazma bilmemesi sorununa yoğunlaşsa daha akıllıca olur’’ denildi.