Skip to content
Menu

San Diego ve çevresinde 6 milyon kişiyi bir işçinin hatası karanlıkta bırakmış

Amerika Bülteni (9 Eylül 2011)  ABD’nin güney batı eyaletlerinin bir bölümü ile Meksika’nın kuzeyinin bir bölümünü Perşembe akşamı boyunca karanlıkta bırakan elektrik kesintisinin, bir işçiden ve basit bir işçilikten kaynaklandığı ortaya çıktı.

Arizona’nın California sınırındaki Yuma şehrinde, The Arizona Public Service Co işçisinin voltaj düzenleyici kapasitörü kapatmaya çalışırken ortaya çıkan arıza, bir anda California’nın güneyine ve Meksika’nın kuzeyinde de elektriklerin kesilmesine neden oldu. 6 milyon kişiyi, tehlikeli sıcaklarda elektriksiz bırakan arıza, California’nın sahillerindeki iki nükleer santralin de kapanmasına neden oldu.

Kesintinin en çok etkilediği yer ise ABD’nin sekizinci büyük şehri olan San Diego oldu. Elektrik kesintisi nedeniyle 2 milyon gallon kanalizasyon suyu, arıtılamadan şehrin plajlarına aktı. Şehirde trafik ışıklarının da sönmesi nedeniyle trafik karmaşası da yaşandı. National University politik araştırmalar enstitüsüne göre şehrin bir gecelik elektrik kesintisinden maddi zararı 118 milyon dolar civarında. Kesinti nedeniyle klimalar çalışmayınca ABD ve Meksika tarafındaki milyonlarca kişi geceyi açıkhavada yatarak geçirdi.

Federal ve yerel yetkililer, arızanın gerçek nedeni hakkında araştırma yapıyor. Eğer yönetmeliklere aykırı davranış tespit edilirse, enerji firmasına bu davranışın sergilendiği her gün için 1 milyon dolar ceza kesilecek.