Skip to content
Menu

Steve Jobs’un hiç tanışmadığı Suriyeli babası: ‘’Söyleyecek birşeyim yok’’

AMERİKA BÜLTENİ (6 Ekim 2011)

Teknoloji dünyasının efsane ismi Steve Jobs’un ölümünden sonra gözlerin çevrildiği isimlerden biri de Jobs’un hiç tanışmadığı biyolojik babası Abdulfattah John Jandali oldu. Nevada Üniversitesinin eski profesörlerinden olan ve halen Boomtown Hotel Casino’nun müdür yardımcılığını yapan 80 yaşındaki Jandali, Reno Gazette-Journal’ın ‘oğlunun ölümü’ ile ilgili sorularına, ‘’Öldüğünden haberim var. Söyleyecek hiçbir şeyim yok’’ demekle yetindi.

Jandali, Ağustos ayında Londra’da yayınlanan tabloid gazette The Sun’a yaptığı açıklamada, Jobs ile buluşmak istediğini söyleyerek, ‘’Çok geç olmadan bana ulaşacağını ve tanışacağımızı umut ediyorum’’ diye konuşmuştu.

Steve Jobs, daha sonra politik bilim profesörü olan Suriyeli üniversite öğrencisi Müslüman Abdulfattah John Jandali ile Joanne Simpson’un çocuğu olarak 1955 yılında San Francisco’da dünyaya geldi.

Ancak henüz üniversite öğrenimlerini sürdüren genç çift çocuğa bakamayacaklarını düşünerek, San Francisco’lu Paul ve Clara Jobs çiftine evlatlık olarak verdiler. Çift, Jobs’a ‘’Steven Paul’’ adını verdi. Steve Jobs’ın biyolojik anne ve babası daha sonraki yıllarda evlendiler ve bu evlilikten Jobs’ın biyolojik kızkardeşi ünlü romancı Mona Simpson dünyaya geldi. Steve Jobs, ünlü roman yazarı Simpson’un kız kardeşi olduğunu 1990’lı yıllara kadar bilmiyordu.

Jobs’ın gerçek anne ve babası, çocuklarını kendilerini üniversite mezunu diye tanıttıkları için Paul ve Clara Jobs çiftine evlatlık verdiler. Ancak, sonradan çiftin yalan söylediği ve annenin lise mezunu bile olmadığı ortaya çıktı. Çift evlatlık anlaşmasından vazgeçmek üzere iken evlat edinmek isteyen çiftin Steve’i üniversiteye gönderme sözü vermeleri üzerine evlatlık verildi. Ancak aile bu sözü de tutamadı. Steve Jobs, 1972 yılında kayıt olduğu Reed Üniversitesinde sadece bir dönem okuduktan sonra okulu bıraktı. Ancak bir bilgisayar kulübüne üye oldu ve Apple’a giden yol başlamış oldu.