Skip to content
Menu

‘Kara Cuma’ çılgınlığı, milyonlarca Amerikalı alışveriş merkezlerine hücum etti

AMERİKA BÜLTENİ (25 Kasım 2011)

ABD’de her yıl Kasım ayının dördüncü Perşembesinde kutlanan Şükran Gününün ertesi günü, birçok büyük perakende satış mağazası özel indirimli satışlar yapıyor. ABD’de yıl içinde en çok alışverişinin yapıldığı günlerden biri olan bu cumaya, “Black Friday (kara cuma)” deniyor. “Black Friday“, Noel’e kadar süren geleneksel alışveriş sezonun başlangıç günü kabul ediliyor. Milyonlarca Amerikalı Perşembe akşamı Şükran Günü geleneği olan hindi sofralarından kalktıktan sonra gece yarısından itibaren alışveriş merkezlerine adeta hücum etti.

İndirimli cuma alışverişi Macy’s mağazalarının geleneksel şükran günü yürüyüşünün başladığı 1924 yılından beri devam etmekle beraber, “Black Friday” olarak adlandırılması 1970’li yıllarda başlıyor. Bu tabir ilk kez 29 Kasım 1975 tarihli New York Times gazetesinde, trafik ve alışveriş yoğunluğunun sebep olduğu kaotik tabloyu tasvir için kullanıldı.

Şükran Günü gece yarısından sonra kapılarını açan büyük alışveriş merkezleri, genelde Cuma günü öğlen saatlerine kadar indirimli satışlarını sürdürüyordu. Ancak bu yıl birçok mağaza tam gün ya da haftasonu boyunca devam edecek. Başta elektronik ve beyaz eşya alıcıları olmak üzere Amerikalılar, gece yarısında açılan mağazaların önünde saatlerce önceden kuyruğa girdi.

İnternet endüstrisi de Kara Pazartesi’ye hazırlanıyor

Yakın zamanlarda başlayan bir başka gelenekle ise,  ‘Black Friday’ günü takip eden ilk Pazartesi günü, internet üzerinden alışverişlerde büyük indirimler yapılmakta ve bugün “Black Monday (kara pazartesi)” olarak anılmakta.

Şükran Gününün hemen ertesi günü yaşanan alışveriş çılgınlığına tepki gösterenler de son yıllarda seslerini yükseltmeye başladı. 1990’lı yılların başında Kanada’da başlayıp ABD’ye de yayılan bu tepkiler sonucunda, tüketim çılgınlığına karşı çıkan kesimler, ŞÜkran Günü’nün ertesi gününü “Black Friday” olarak değil “Buy Nothing Day (Hiçbir şey almama)” günü olarak kutluyor. Bu konuda oluşan derneklerin “Black Friday” aleyhine hazırladığı “Buy Nothing Day”i tanıtıcı reklamları, bazı büyük Amerikan TV kanallarının yayınlamaması tartışmalara yol açıyor.

Teknoloji ürünleri revaçta

Ekonomi analistlerine göre Perşembe gece yarısından, Cuma öğle saatlerine kadar; yaklaşık 133 milyon Amerikalı, “black friday” alışverişi için büyük alışveriş merkezlerinin yolunu tutuyor. Ulusal Perakendeciler Federasyonuna göre bu tüketicilerin en az 55 milyonu kesin alışveriş yapacak. Bu yılın gözdelerinin de, her yıl olduğu gibi, yeni teknoloji televizyonlar ve bilgisayarlar olması bekleniyor.

“Black Friday” indirimleriyle satılacak olan bazı ürünlerin listesi ve fiyatına, resmi “Black Friday” sitesi olan “http://bfads.net/” web adresinden bakılabilir.

İLGİLİ HABERLER:

Bugün ‘Şükran Günü’: 300 milyon Amerikalı hindi sofrasında buluşuyor

Hindiye neden “turkey” diyorlar?