Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi aday Newt Gingrich, oldukça kritik bir destek kazandı

AMERİKA BÜLTENİ (27 Kasım 2011)

Cumhuriyetçi Parti’de adaylık önseçimlerinin başlamasına 1 aydan biraz fazla bir süre kalırken, son günlerin yükselen yıldızı Newt Gingrich, oldukça kritik bir destek kazandı. İlk önseçim eyaleti olarak, başkanlık yarışında gidişatı etkileme potansiyeli en yüksek eyalet olan New Hampshire’ın en büyük gazetesi The Union Leader, Newt Gingrich’i desteklediğini açıkladı.

Iowa caucus’undan hemen sonra 10 Ocak’ta önseçimin yapılacağı New Hampshire’dan gelen bu kritik destek, Cumhuriyetçi Partideki başkanlık yarışı hesaplarının yeniden yapılmasına neden olacak önemde. Bir dönem Massachusetts valiliği de yapan Mitt Romney, halen New Hampshire’da anketlerde açık farkla lider konumunda. Geçen hafta yayınlanan ankete göre Romney eyalette yüzde 42 desteğe sahipken, Gingrich yüzde 15 ile onu takip ediyor. Ancak The Union Leader gazetesinin Gingrich’i destekleme kararının bu anket sonuçlarını değiştirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Gingrich’in son açıkoturumda göçmenlik politikası konusunda sürpriz çıkışının, önseçimlerin başlayacağı Iowa’da kaybetmesine neden olabileceği belirtiliyordu. Iowa’da önseçim ‘caucus’ modeliyle yapılıyor. Halkın sandık başına giderek oy kullandığı ‘primary’ yöntemli ilk seçim ise New Hampshire da olacak.