Skip to content
Menu

İşte Obama’nın önseçimleri kazanmasından en çok korktuğu Cumhuriyetçi aday

Obama ve Huntsman, Pekin Büyükelçiliği görevinin açıklandığı basın toplantısında.

AMERİKA BÜLTENİ (13 Aralık 2011)

Herkes bir konuda hemfikir. Cumhuriyetçi Partinin adaylık yarışında önde gözüken adaylar da gösteriyor ki, Barack Obama çok şanslı. Ekonomik krizin bu kadar derin hissedildiği bir dönemde Obama, potansiyel rakiplerinin genel kamuoyu tablosunda keniş kesimlere hitap etmekten yoksun isimler olması sayesinde ikinci dönem için hala güçlü bir umudu sürdürebiliyor. Ancak, Obama’nın da Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışı kazanmasından oldukça korktuğu bir aday var. Bu aday ne Romney, ne Gingrich, ne Perry ne de Bachmann… Bu aday Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışta henüz kimsenin dikkatini çekemeyen Utah eski valisi ve 1 yıl önceisne kadar Obama yönetiminin Pekin büyükelçisi olan Jon Huntsman.

Huntsman’ın Obama’yı en çok korkutan tarafı, Cumhuriyetçi Partiyi etkisi altına almış, öfkeli, içe kapalı ve histerik söylemler yerine oldukça kucaklayıcı bir söyleme ve geniş dünya vizyonuna sahip olması. Eyalet valiliği, özel sektör deneyimi ve Pekin gibi oldukça kritik bir büyükelçilikte küresel diplomasi deneyimi de artıları arasında…

Ancak, Huntsman’ı şu anda Cumhuriyetçi Partideki yarışta sesi en çok çıkan Çay Partisi kalabalığı nezdinde sorunlu hale getiren bazı özellikleri de var: Birincisi onların öfkesini paylaşmıyor ve Obama’nın verdiği elçilik görevini kabul etti. İkincisi, Huntsman bir Mormon. Dahası, küresel ısınma gibi konularda partisini ve tutucu kesimleri açıktan eleştirebiliyor. Gay evliliği krizinde, ‘civil union’ formülüyle partinin muhafazkar tabanından keskin şekilde yine ayrılıyor. Irak ve Afganistan, ‘terörle savaş’ gibi saplantıları yok. ABD’nin çok daha geniş ve küresel bir vizyona yeniden kavuşması gerektiğini savunuyor.

Jon Hunstman ve parti içi yarış anketlerinin mevcut lideri Newt Gingrich önceki akşam New Hampshire eyaletinde ikili bir açıkoturum gerçekleştirdi. Bu açıkoturum, öyle görünüyor ki Jon Huntsman’ı görmezden gelen çevrelerin yeni bir değerlendirme yapmasına neden olacak. Washington Post’tan Ed Rogers, Hunstman’ın diğer adaylardan bir ayırıcı özelliğine daha dikkat çekiyor, IQ… Huntsman, Ron Paul dışında zeki ve konuştuğu şeyler hakkında derin bilgiye sahip olduğu izlenimi veren tek isim. Rogers, Gingrich’in de benzeri kalitede olduğunu ifade ederek, asıl yarışın Gingrich ve Huntsman arasında yaşanacağını iddia ediyor.

Huntsman’ın part içindeki rakibi ise ironik şekilde yarıştaki diğer Mormon aday Mitt Romney. Huntsman’ın halen Romney’i destekleyen partinin merkez kesimlerini, kendisinin Obama’yı yenebilecek aday olduğu konusunda ikna etmesi gerekiyor. Huntsman’ın bunu yapabilme şansı hala güçlü şekilde devam ediyor. New Hampshire’ı kazanırsa yarışın bütün gidişatı değişebilir. Bu da çok uzak bir ihtimal değil. Obama sonunda korkusuyla karşı karşıya kalabilir.