Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi, Obama’ya 2012’de kazanmanın yolunu mu açtı?

Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi başkanı John Boehner, yardımcıları Eric Cantor ve Kevin McCharty, oylarının gerekçesini açıkladı ancak kamuoyunda kendilerine yönelmiş öfkeyi gideremedi.

AMERİKA BÜLTENİ (21 Aralık 2011)

ABD politik gündeminin kilitlendiği bordro vergi kesintilerinin uzatılmasında Salı günü, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerin vergi kesintisi süresinin uzatılması ortak yasa tasarısını reddetti. Bordrolu 160 milyon Amerikalının Ocak ayı başından itibaren ellerine geçen parayı yüzde 4.2’den yüzde 6.2’ye kadar değişik oranlarda azaltacak bu hamle, Cumhuriyetçi Partiyi de karıştırdı. Demokratlardan glen herşeyi reddeden Temsilciler Meclisinin, 160 milyon Amerikalıyı kızdıracak bir hamleyle aslında partizanlık uğruna  Cumhuriyetçilerin 2012 umudunu baltaladığı görüşü sadece bağımsız analistlerce değil, Cumhuriyetçi bazı stratejistlerce de dile getiriliyor. Eğer, bordro vergisi kesintilerini(payroll tax cut) sağlayan yasanın 31 Aralık’ta biten uygulama süresi uzatılmazsa 1 Ocak’tan itibaren yıllık geliri 50 bin dolar olan bir Amerikalı 2012’de 1000 dolar fazladan vergi ödeyecek.

Senato, iki partiden senatörlerin uzlaşmasıyla süreyi 2 aylığına uzatan kısa vadeli bir uzlaşma içeren yasayı 10’a karşı 89 oyla kabul etmişti. Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçilerin bir kısmı sürenin 2 ay yerine 1 tam yıl uzatılması gerekçesiyle geçici yasaya karşı çıkarken, çoğunluktaki Muhafazakar milletvekilleri ise sürenin hiç uzatılmaması gerektiğini savunuyor.

Nitekim muhafazakar ideolojilerin en önde gelen seslerinden biri olan New York Post gazetesi, sosyal güvenlik sisteminin zaten çöküntü içinde olduğunu yazarak, bordro vergisi kesintisinin de bunu daha da kötüleştireceğini savundu. Zenginler sözkonusu olduğunda her tür verginin düşürlmesi gerektiğini savunan New York Post yazarı Michael Walsh, ‘’Kongre bugün orta sınıflara biraz ‘holiday’ balonu gönderemiyecek ama gerçek şu ki, sorumsuz bağışlar yükünü taşıyamayacağımız ‘zehirli hediye’ gibidir.’’ görüşünü dile getirdi.

Seçim yılında Cumhuriyetçiler paramparça

New York Times gazetesi ise, Cumhuriyetçilerin seçim yılında paramparça hale geldiğine dikkat çeken haberinde bir Cumhuriyetçi senatörün, kendi partisinin kontrolündeki Temsilciler Meclisi için, ‘’Siyaset yapıyorlar. Ancak tavırları Amerikan hanelerini yaralıyor ve kırılgan ekonomimizi tehdit ediyor’’ suçlamasına yer verdi. Bir başka Cumhuriyetçi senatör de, partililerini partizanlıkla suçlayrak, ‘’2 aylık uzatmaya karşı çıkmaları için tek bir mantıklı neden bile yok.’’ Tepkisinde bulunuyor. Cumhuriyetçi Partili Massachusetts Senatörü Scott Brown da, ‘’Biz Cumhuriyetçiler hep önce Amerika dedik. Şimdi kumda resim çizecek zaman değil’’ eleştirisnde bulunuyor, davranışlarını ‘sorumsuz ve vahim hata’ olarak nitelendirdiği Temsilciler Meclisine. Nevada Senatörü Dean Heller ve kıdemli Indiana senatörü Richard Lugar da, partisinin milletvkillerine tepki gösteriyor. Lugar, Cumhuriyetçi ve Demokratların çarşamba günü bir araya gelerek bu işi çözeceğine inanamak istediğini de ekliyor.

Partinin 2008 başkan adayı Arizona Senatörü John McCain, CNN’e yaptığı açıklamda, ‘’Bu Cumhuriyetçi Partiyi yaralıyor. Amerikan halkının Kongre’ye iyice azalmış saygısını iyice yaralıyor’’ şeklinde görüş bildirdi kendi partisi hakkında.

Cumhuriyetçilerden Obama’ya Noel hediyesi

Mitch McConnell liderliğindeki Cumhuriyetçi senatörlerle, John Boehner liderliğindeki Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyeleri arasındaki ilk çatışma değil aslında. Bütçe görüşmelerinde, borç tavanının yükseltilmesinde ve Bush vergi kesintilerinin uzatılmasında iki kanattaki partililer görüş ayrılıklarına düştü. Ancak 160 milyon Amerikalıyı kızdıracak bordro vergi kesintileri krizi seçim yılında 2012’de gerçekleşiyor.

Salı günkü Kongre fiyaskosundan sonra kameralara konuşan birçok Demokratın, sürekli olarak Cumhuriyetçilerin tavrını ‘holiday gift (noel hediyesi)’ olarak nitelendirmesi boşuna değil.