Skip to content
Menu

Gingrich, ikametgahının bulunduğu Virginia önseçiminde oy pusulasına giremedi

AMERİKA BÜLTENİ (24 Aralık 2011)

Cumhuriyetçi Parti 2012 başkan adaylığı yarışının önde gelen adaylarından Newt Gingrich, yarışın resmen başlamasına günler kala büyük bir fiyasko yaşıyor. Gingrich, ikametgahının bulunduğu Virginia eyaletinde aday bile olamayacak. Virginia yasaları gereği 10 bin imzayı toplayamayan Gingrich, 6 Mart’ta yapılacak Virginia önseçiminde yarışamayacak.

ABD Kongresinde yaklaşık 20 yıl Georgia’yı temsil eden ve Temsilciler Meclisi Başkanlığı da yapan Gingrich, daha sonra Virginia’da yaşamaya başlamış ve resmi ikametini eyalete taşımıştı.

Gingrich, Virginia önseçimine katılamayan ilk Cumhuriyetçi aday değil.

Texas Valisi Rick Perry’nin de , Virginia eyaletinin 6 Mart günü yapılacak önseçiminde oy pusulasına girmeyi başaramadığı Cuma akşamı anlaşılmıştı.

Eyalette şu ana kadar Ron Paul ve Mitt Romney’nin adaylıkları kesileşti.

Virginia yasalarına göre eyaletteki önseçime aday olarak katılabilmeniz için 10 bin imza toplanması gerekiyor. Bu 10 bin imzanın Virginia’nın her seçim bölgesinden en az 400 imzayı da içermesi yasal şart. Gingrich’in gönüllüleri Cuma günü son dakikalara kadar 10 bin imzayı toplayabilmek için çaba harcadı.

Öte yandan Demokrat Parti Virginia teşkilatı, Obama’nın yeniden adaylık kampanyası için gerekli 10 bin imzanın toplandığını açıkladı. Virginia Yüksek Seçim Kurulu, Obama tek aday olduğu için, diğer eyaletlerde olduğu gibi Demokrat Parti önseçimini iptal etmesi bekleniyor.