Skip to content
Menu

New York metro kartlarında kalan küsurat ‘cent’lerinizi ne yapıyorsunuz?

AMERİKA BÜLTENİ (30 Aralık 2011)

New Yok toplu taşım sistemini işleten MTA, büyük bir ‘’cömertlik’’ örneği sergileyerek birden fazla kullanımlı metro kartı alanlara yüzde 7 bonus veriyor. Limitsiz kart almayanların çoğu genellikle 10 dolarlık kullanımlı kart alıyor ve karşılığında 70 cent bonus ikram ediliyor. Ancak uygulama gösterdi ki kartınıza yüklenen bu ekstra 70 cent aslında sizden iki katını alıp MTA’in kasasına taşıyor. Çünkü tek kullanım fiyatı 2 dolar 25 cent ve en sonunda kartınızda 2.25’i tamamlamayacak bir miktar kalıyor. Araştırmalar gösteriyor ki New Yorkluların ve turistlerin çoğu 2.25’den az kalan bu kartları bir daha kullanmıyor. Peki bu kullanılmayarak MTA’in kasasına giden paranın büyüklüğünü biliyor musunuz? Yılda 52 milyon dolar.

İşte New York Üniversitesinden 3 öğrencinin hazırladığı yeni bir proje bu kullanılmayan bozuklukları toplayarak hayır amaçlı organizasyonlara aktarmayı amaçlıyor. ‘’MetroChange’’ adlı proje, şehrin en yoğun metro istasyonlarına kurulacak okuyucu cihazlarıyla çalışıyor. Bu cihazlardan birine kartınızı sokarak, kaç dolarınızın kaldığını görebiliyor ve seyahatinize yetmeyecek küsurat kısmını tek tuşla bağışlayabileceksiniz. Proje özellikle bu tür kartları kullanan turistleri hedef alıyor.

Ancak projenin fikir babaları Stepan Boltalin, Genevieve Hoffman ve Paul Maywill’in bunun için ikna etmeleri gereken bir yer daha var: MTA.

MetroChange projesi kendine ortaklar aramaya devam ediyor. Eğer bu konuda daha iyi bir fikriniz varsa kendilerine Twitter üzerinden ulaşmanızı bekliyorlar.

MetroChange from Genevieve Hoffman on Vimeo.