Skip to content
Menu

Mitt Romney ikide iki yaparak Cumhuriyetçi Parti tarihine geçti

Cemal T. Demir / New Hampshire

Mitt Romney Iowa’dan sonra New Hampshire’ı da kazanarak Cumhuriyetçi Partide, Iowa’nın ilk eyalet olmasından beri, başkan değilken aday olup da bu iki önseçimi de kazanan ilk aday adayı oldu. Oyların yüzde 39’unu kazanan Massachusetts eski valisi Romney, evinin de bulunduğu eyalette 2007 yılından beri kampanya yürütüyordu. Günün en büyük sürprizi ise, Cumhuriyetçi yarışın, savaş karşıtı aykırı adayı Ron Paul’un 55 bine yakın oy ve yüzde 23 ile ikinci olması oldu. Cumhuriyetçi yarışın en ılımlı ve vizyoner adayı Utah eski valisi Jon Huntsman ise yüzde 17 oy alarak üçüncü oldu.

Huntsman’ın kampanyasında aktif olarak görev alan İsveçli milletvekili Gustav Blix,  Amerika Bülteni’ne yaptığı açıklamada, Ron Paul’un adaylığı kazanma şansı bulunmadığını belirterek, Cumhuriyetçi Parti’de Obama’ya karşı kazanma şansına sadece Huntsman’ın sahip olduğunu kaydetti. İsveç Moderate Party milletvekili Blix, seçime Cumhuriyetçi Partinin Romney ile girmesi halinde, Obama’nın farklı kazanacağını iddia etti.

Cumhuriyetçi yarışta Evanjelik oylar için mücadele eden iki aday Rick Santorum ve Newt Gingrich ise, seküler oyların belirleyici olduğu New Hampshire’da 4 ve beçinci sırada yer aldılar.

Cumhuriyetçi Partide üçüncü önseçim, 21 Ocak günü Evanjelik oyların belirleyici olacağı South Carolina’da yapılacak. South Carolina önseçiminin özellikle, Santorum, Gingrich ve Perry için belirleyici olması bekleniyor.

 

New Hampshire önseçiminin sonuçları:

 

ADAY OY YÜZDE
Mitt Romney 94,253 39.4%
Ron Paul 54,513 22.8%
Jon Huntsman 40,388 16.9%
Newt Gingrich 22,518 9.4%
Rick Santorum 22,293 9.3%
Diğerleri 2,636 1.1%
Rick Perry 1,668 0.7%