Skip to content
Menu

Romney, Obama’nın 12 katı kazanmış yarısı kadar vergi ödemiş

AMERİKA BÜLTENİ (24 Ocak 2012)

Cumhuriyetçi Partinin önde gelen başkan adayı Mitt Romney, son günlerde hızla desteğini kaybetmeye başlayınca, sır gibi sakladığı gelir vergisi beyannamesini açıklamak zorunda kaldı. Salı günü açıklanan 550 sayflaık vergi beyannamesi belgeleri, Romney’nin neden bu belgeleri kamuoyu ile paylaşmaya yanaşmadığını da ortaya çıkardı.

Romney 2010 yılında ABD Başkanı Barack Obama’dan 20 milyon dolar daha fazla gelir elde ettiği halde, ödediği gelir vergisi oranı Obama’nınkinin yarısı kadar. Beyaz Saray tarafından yayınlanan gelir vergisi beyannamesine göre Obama 2010 yılında 1,8 milyon dolar gelir elde etti ve bunun 454 bin dolarını gelir vergisi olarak ödedi. Yani Obama’nın gelirinin yüzde 25’i vergi olarak ödendi. Aynı dönemde Mitt Romney ise 21,7 milyon dolar gelir elde etmesine rağmen bunun sadece yüzde 13.8’ini 3 milyon doları vergiye gitti. Romney’nin 2011 yılı için de 20.9 milyon dolarlık gelirin yüzde 15.4’ü olan 3.2 milyon dolar vergi ödemesi bekleniyor.

Mormon kilisesine cömert bağış 

Vergi beyannamesine göre Romney, son iki yılda 7.1 milyondolarını hayır işlerine bağışlamış. Bunun 4.1 milyon doları ise Romney’nin müntesibi olduğu Mormon kilisesine gitmiş. Bu bağışın, özellikle Evanjelik taban üzerinde olumsuz bir etkiye neden olması bekleniyor.

İsviçre ve Cayman adalarında hesapları var

Belgelerin en ilginç verilerinden biri de ABD başkan adayının İsviçre’de banka hesabı olduğu gibi Luxemburg, Cayman Adaları ve İrlanda gibi vergi cenneti bazı ülkelerde de finansal ve ekonomik yatırımları var. Romney’nin kampanyası, İsviçre hesabının 2010 yılında kapatıldığını duyurdu. Yurtdışındaki hesaplar, Romney’nin ‘milliyetçi sözylemi’ni boşa çıkarıyor.