Skip to content
Menu

FED, ABD için gelecek 1.5 yılın rotasını çizdi

FED Başkanı Bernanke'yi oldukça zor günler bekliyor.

ANADOLU AJANSI

ABD Merkez Bankası (Fed), ABD’de bu yılki ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerini düşürdü, ancak işsizlikoranı konusunda biraz daha iyimser bir tablo çizdi.

Fed, iki gün süren banka siyaseti toplantısının sonunda tüketici ve müteşebbislere rahatlatıcıyol olarak, 2014 dördüncü çeyreğine kadar faiz hadlerini rekor seviyede düşük tutma kararında olduğunu bildirdi.

Amerikan Merkez Bankası, üç yıldır faiz hadlerini 1,5 yıllık gelecek süreçte, son üç yılda olduğu gibi “0’a yakın” konumda tutabileceğini açıkladı.

Amerikan ekonomisine ilişkin son tahminlerini yayımlayan Fed, ekonominin bu yıl yüzde 2,2 ila yüzde 2,7 büyüyeceğini öngördü. Fed’in geçen Kasım ayındaki tahminlerinde bu oranlar yüzde 2,5 ila yüzde 2,9’du.

Fed, ülkedeki işsizlik oranının ise yüzde 8,2’ye kadar düşmesini beklediğini bildirdi. Kasım ayındaki tahmin yüzde 8,5 idi.

ABD’de geçen ay açıklanan rakamlar, işsizlik oranının, son 3 yıldaki en düşükseviyeye, yüzde 8,5’e düştüğünü ortaya koymuştu.

Fed, nispeten yumuşak seviyelerde seyreden enflasyon oranında da gelecek üç yılda değişim beklemiyor.

Uzun vadeli hedeflere dair açıklamasında ilk kez, enflasyon için yüzde 2 düzeyinde resmi hedef ortaya koyan Fed daha önce, enflasyonun yüzde 1,7 ila yüzde 2 seviyesinde olmasının kabul edilebilir olduğunu belirtiyordu.

Fed, işsizlik konusunda ise spesifik bir hedef ortaya koymazken, yüzde 5,2 ile yüzde 6 arasında bir oranın, sağlıklı bir ekonomi hedefiyle tutarlı olacağını kaydetti.