Skip to content
Menu

İnternetsiz sınıf tartışması Harvard’tan Yale Üniversitesine sıçradı

AMERİKA BÜLTENİ (31 Ocak 2012)

Geçtiğimiz sonbaharda Harvard Üniversitesinde başlayan ‘öğrenciler derste Facebook kontrol etmekten ders dinlemiyor’ tartışması Yale Üniversitesine sıçradı. Üniversitenin oldukça popüler sanat tarihi profesörü Alexander Nemerov’un, kış sömestiri sınıfında ‘wireless’ bağlantıyı engelleyen bir düzen kurması, büyük tartışma yaratıyor. Bu dönem Nemerov’un sınıfında ne ‘wi-fi’ sinyali ne de cep telefonu sinyali bulunmayacak.

Yale Daily News’e konuşan Nemerov, öğrencilerin derste sürekli Facebok ya da email ile meşgul olmalarından yakındı. Nemerov’un öğrencilerce ‘tekno-faşizan’ olarak nitelendirilen kararının ilk sonucu 450 kişilik sınıfın sayısının 270’e düşmesi oldu. Nemerov, The Economist’e yaptığı açıklamada da, öğrencilerin, hem Facebook’a hem de derse aynı anda konsantre olabildiklerini iddia ettiğini hatırlatarak, ‘Ancak ben hep bunun aksini iddia eden göstergelere şahit oldum’ dedi.

Economist’in haberinin altında ise yorumcular arasında büyük tartışma yaşandı. Bazı yorumcular, bütün dersin internete yüklenmesiyle bu sorunun çözülebileceğini iddia ediyor. Bir başka yorumcu ise, internet öncesi çağlarda da öğrencilerin ders dinlemediğini, hoca konuşurken, dolaştırdıkları kağıtlarla mesajlaştıklarını hatırlatıyor: ‘Profesör Nemerov, öğrencilerinin dikkatini anlattıklarıyla çekemiyorsa, interneti kapatmak da hiçbir fayda sağlamayacak’

Bir öğrenci sitesi ise haberi, ‘’Sıkıcı profesörler, derste daha ilgi çekici şeyleri yasaklıyor’ manşeti attı.

Bazı eğitimciler de Nemerov’a destek veriyor. Öğrencilerin en az 60 dakika Facebook’tan kopup derse odaklanması için bazı önlemlerin alınması gerektiğini savunuyor.

Ancak, bütün eğitim tarihi bir veri olarak alınacaksa, kesin olan Nemerov’un öğrenciler de bu dönem ders sırasında ‘ders dışı’ aktivitileri için bir başka yol bulacaktır. Profesör Nemerov da bu yeni soruna karşı yeni bir çözüm aramak zorunda kalacak…

Sizce Profesör Nemerov bulduğu çözümde haklı mı?