Skip to content
Menu

ABD’nin bir numaralı askeri: İsrail’in İran’a saldırması sağduyuya aykırı

AMERİKA BÜLTENİ (19 Şubat 2012)

Son günlerde İran’a saldırı için psikolojik ortam oluşturmaya çalışan İsrail’e ABD’den üst düzey bir uyarı daha geldi. CNN’de Fareed Zakaria’ya konuk olan ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ‘’Bu aşamada İran’a askeri harekat sağduyuya aykırı’’ dedi. İran’a karşı mevcut ambargoların sonuç verdiğine dair sinyaller olduğuna dikkat çeken Dempsey, ‘’Bu aşamada askeri harekata karar vermek premature bir davranış olur.’’ diye konuştu.

Dempsey’in açıklaması, ABD medyasının bir kısmının organize bir koro olarak son günlerde İran’a İsrail’in askeri harekatın elinin kulağında olduğu yönünde kampanya yaptığı günlere denk geldi.

‘Bu aşamadaki bir askeri saldırının bölgede istikrarsızlığa yol açacağı’ uyarısında bulunan Dempsey, ‘bu saldırının uzun vadeli amacına da ulaşamayacağını’ kaydetti.

Suriye’ye askeri harekata da soğuk

Öte yandan Dempsey, Suriye’ye karşı ABD’den askeri harekat beklentilerini düşürecek bir yaklaşım da sergiledi:

‘’Suriye Libya’dan daha zorlu bir ülke. Belirttiğiniz gibi coğrafik olarak daha zor. Suriye’nin askeri kapasitesi açısından daha zor. Oldukça kapasiteli bir askeri varlığı var’’

Suriye’deki muhalefeti silahlandırma planlarını da ‘premature’ diye nitelendiren Dempsey, ‘’Suriye’deki muhalefetin ne olduğunu tarif edebilecek herkese meydan okurum’’ dedi ve Suriye krizinin gelecek aylarda daha da komplike bir alacağı öngörüsünde bulundu.