Skip to content
Menu

Alabama ve Mississippi’de Santorum kazandı, adaylık yarışı bitmekten uzak

AMERİKA BÜLTENİ (14 Mart 2012)

ABD’nin ‘İncil kuşağı’ olarak adlandırılan muhafazakar güney eyaletlerinden Alabama ve Mississippi’deki önseçimler, Cumhuriyetçi Partideki 2012 başkan adaylığı yarışını çözmek yerine daha da karmaşıklaştırdı.

Her iki eyaleti de kazanan Rick Santorum, Mitt Romney’e karşı muhafazakar Evanjelik tabanın adayı olduğu tezini oldukça güçlendirdi. Ancak, aynı tabanının asıl adayı olduğu iddiasındaki Newt Gingrich, çok az farkla her iki eyalette ikinci olduğu için, yarıştan çekilmedi. Santorum’un kampanya sözcüleri, sonuçların belli olmasından sonra Newt Gingrich’e açıktan çekilme çağrısı yapmaktan kaçındılar ancak, yarışın bundan sonra Santorum – Romney yarışı olduğunu savunmaktan geri durmadılar.

Her iki eyalette de son anketler Santorum’u, Romney ve Gingrich’in ardından üçüncü sırada gösteriyor ve birçok analist, bu sonucun gerçekleşmesi halinde Santorum açısından yarışın biteceğini ileri sürüyordu. Santorum Alabama’da yüzde 34,6 oyla kazanırken, ikinci Gingrich yüzde 29,3 ve üçüncü Romney de 28,9 oy aldı.

Mississippi eyaletinde ise Santorum yüzde 32,9 ile birinci, Gingrich yüzde 31,3 ile ikinci ve Romney de yüzde 30.3 ile üçüncü oldu

Delege bazında Romney açık ara önde

Cumhuriyetçi Partide bir kişinin partinin adaylığını kazanması için Tampa Başkanlık Kongresi için 1144 delege oyuna ulaşmış olması gerekiyor. Şu anda Mitt Romney açık ara delege oyunda lider durumda. AP Haber ajansının tahminlerine göre Romney, Alabama’nın 47 delege oyunun en az 7’sini ve Mississippi’nin 37 delege oyunun en az 11’ini daha alacak. Alabama ve Mississippi’nin kesin olmayan delege oyu dağılımı da hesaba katıldığında adayların delege oyu sayıları şöyle:

Mitt Romney: 472

Rick Santorum: 244

Newt Gingrich: 127

Ron Paul: 47

Ancak, Cumhuriyetçi Partide hiçbir adayın, önseçimler tamamlandığında yeterli 1144 oya ulaşmış olmama ihtimalini güçlü görenlerin sayısı da artıyor. Böylesi bir durumda, partinin adayının kim olacağı 27 Ağustos – 30 Ağustos arasında toplanacak Tampa Büyük Kongresindeki oylamalarla belirlenecek. Bu ise, Cumhuriyetçi Partinin adayının Obama karşısında oldukça zayıf ve yıpranmış olarak çıkmasına neden olacak.