Skip to content
Menu

FBI’a ağır suçlama: Müslümanları tuzağa düşürerek av haline getiriyor

Eski muhbir Craig Monteilh, şimdi FBI'a karşı mücadele veriyor.

AMERİKA BÜLTENİ (21 Mart 2012)

İngiliz Guardian gazetesine açıklama yapan eski FBI muhbiri Craig Monteilh, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun ‘terörist avı’ yapmadığını, ‘’kendi kurduğu tuzaklara düşenleri avladığını’’ iddia etti.

California’nın güneyindeki bir camiye cemaat olarak muhbirlik yapan Monteilh, ‘’FBI’ın operasyonlarını yapma şekli tamamen tuzak üzerine kurulu. Oyunu da dinamiklerini de biliyorum. Şaka gibi. Gerçek bir takip yok, herşey kurgulanıyor’’ diye konuştu.

Şimdi Los Angeles’ta yaşayan Monteilh, ‘’Operation Flex’’ olarak adlandırılan kurgusal operasyonun parçası olmaktan büyük pişmanlık duyduğunu ifade ediyor. İki FBI ajanının gözeteminde başlatılan operasyonda, Fransız – Suriye kökenli Faruk Aziz adında bir hayali kişiliğe dönüşmüş Monteilh. 2006 yılında Orange County’deki bir camiye İslamı öğrenmek istediği için başvurmuş ve cemaat olmuş. Monteilh, FBI ajanlarından aldığı talimatla radikalleşmeye ve radikal konuşmalar yapmaya başlamış. Ancak, o noktada cami cemaati Monteilh’den rahatsız olmaya ve mesafe koymaya başlamış. Ve hatta ironic şekilde cemaat, Monteilh’i FBI’a ihbar etmiş.

Monteilh, radikal konuşmalarının sebebini ise, ‘insanları tuzağa düşürme’ olarak açıklıyor. Operasyonda, Monteilh’in cemaatle yaptığı tüm sohbetler kaydediliyordu. Monteilh bu konuşmalarında, Batı’ya çok tepkili olduğunu ve intihar etmek istediğini anlatıyormuş. Tek amacı ise muhatabanının ağzından ‘cihad’ gibi bazı kelimelerin dökülmesini sağlamakmış. Monteilh, ses alıcısını anahtarlığına, ve nadiren kullandığı video kayıt cihazını ise gömleğine saklıyormuş.

FBI, Monteilh’den iki konuda bilgi talep ediyormuş. Birincisi, potansiyel militanların tespiti. Ancak daha da önemlisi, cemaat içindeki insanların, özel sırları talep ediliyormuş. Örneğin gay olup olmadıkları. Bu tür özel durumları tespit edilenler, daha sonra muhbir olmaya zorlanıyormuş.

Peki Monteilh bu yola nasıl girmiş. Eski bir sabıkalı olduğuna dikkat çeken Monteilh, ‘’Dokunulmazdım. Her türlü suçu işleyebiliyordum ama polis beni tutuklayamazdı. Bu nasıl bir güçtür biliyor musunuz? İnsan müthiş gurur veriyor’’ diyor.

 

Ancak Monteilh operasyonu yürütemedi. Irvine İslam Merkezi, onu tehlikeli bir militan olarak FBI’a ihbar etti. FBI da kendisinden artık İslam Merkezine uğramamasını istedi.

 

Ancak hikaye orda bitmedi. Güçlü yaşama alışan Monteilh, FBI’ı kendisini yüzüstü bıraktığı gerekçesiyle dava etti. Monteilh’in açığa çıkmasından sonra, onun konuşmalarıyla hakkında soruşturma açılan Afgan göçmeni Ahmed Niyazi hakkındaki soruşturma da düştü.

 

Şimdi, Monteilh, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, FBI’a karşı ortak hukuk mücadelesi başlattılar. Ve en ilginci ise, Monteilh’i Faruk Aziz olarak reddeden, Monteilh olarak ihanetini gören İslam Merkezi de onlara katılıyor.

 

FBI, Müslümanlara yönelik operasyonlarını ve takiplerini Amerika’nın gvenliğini koruma amacına dayandırıyor. Ancak, büyük medya sansasyonlarıyla ortaya çıkarılan birçok saldırı planının, gerçek saldırı planı olmadığı, FBI muhbirlerinin öncülük ettiği girişimler olduğu yönündeki bulgular, FBI’ı zor durumda bırakıyor.

 

Örneğin Bronx’taki Yahudi merkezlerine saldırı planıyla suçlanan ve Newburgh Dörtlüsü olarak adlandırılan 4 zanlıdan birine plana katılması karşılığında FBI muhbirinin, 250 bin dolar nakit, tatil ve bir araba vaadettiği ortaya çıktı.

 

Fort Dix Beşlisi olarak adlandırılan ve Fort Dix kışlasına sladırı planı içinde oldukları belirtilen 5 kişi hakkında muhbirlik yapan FBI muhbirinin cinayetten sabıkalı olduğu ve yakalanan 5 kişiden en az ikisinin plandan hiçbir şekilde haberi bile olmadığı mahkemede dile getirilmişti.