Skip to content
Menu

Obama’nın Dünya Bankası başkanlığına sürpriz adayı Kim

AMERİKA BÜLTENİ (23 Mart 2012)

ABD Başkanı Barack Obama, Dünya Bankası Başkanlığına Dartmouth College’in küresel sağlık uzmanı rektörü Jim Yong Kim’i aday gösterdi. Kore kökenli bir doktor olan Jim Yong Kim, HIV, AIDS ve tüberküloz ile küresel mücadelesiyle biliniyor. Yon Kim’in bu deneyimi ile finansal kurumların yoksullukla mücadeledeki rolünü artırması hedefleniyor.

Obama, ‘’Kalkınma uzmanlarının dünyanın en önde gelen kalkınma kurumununa liderlik yapmasının zamanı geldi’’ diye konuştu. Obama açıklamayı, kendisine Doktor Kim’i öneren ilk isim olan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Hazine Bakanı Timothy Geithner ile birlikte yaptı. 187 ülkenin üye olduğu Dünya Bankası, yoksullukla mücadele ve kalkınmayı teşvik hedefli bir kurum. Kurulduğu 1944 yılından beri bankanın bütün başkanları Amerikalı. Ancak kurum üyesi gelişmekte olan ülkeler, sıradışı bir şekilde bu yıl Obama’nın göstereceği adaya karşı 3 aday çıkarmayı planlıyor. Ancak, Kim’in istifa edeceğini açıklayan Robert Zoellick’in yerine başkan olması büyük bir ihtimal olarak görülüyor.

Oylama gelecek ay, bankanın 25 koltuklu yönetim kurulunda yapılacak. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, bu kurulda en fazla sandalyeye sahip ülke avantajına sahip.