Skip to content
Menu

Sopranos v. The Wire! Son 25 yılın en iyi TV dizisi hangisi oldu?

AMERİKA BÜLTENİ (28 Mart 2012)

Son 25 yılın en büyük TV dizisi hangisi? İki ayrı grupta onlarca dizinin ikili eşleşmelerle karşı karşıya geldiği turnuvada finale kalan iki ‘kriminal’ dizisi Soprano ve The Wire’ın mücadelesi nefes kesti. Final derbisini kazananı açıklamadan önce, dizi derbisi nedir önce bu konuyu anlatalım.

Vulture.com tarafındna organize edilen turnuvada ilk önce ortak değerlendirmelerle, ‘’son 25 yılın en iyi dizisi’’ kategorisine girecek dizi sayısı 16’ya indirildi. Daha sonra her gün, yazar, çizer, sanatçı, yapımcı gibi uzmanlardan oluşan bir jüri üyesi, ikili eşleşmelerden birini seçerek diğerini eledi. Bu karşılaşmalarda elenen 14 TV dizisi şunlar:

Deadwood. Battlestar Galactica. My So-Called Life and Friday Night Lights. NYPD Blue and The Shield. The X-Files and Lost. Breaking BadThe West Wing. Six Feet Under. Buffy the Vampire Slayer. Twin Peaks ve Mad Men.

Ve final karşılaşmasına New York Magazine dergisinin televizyon eleştirmeni Matt Zoller Seitz hakemlik yaptı.

Finale iki HBO dizisinin kalması, en başta dizi kültürünü derinden değiştirmekte olan kablolu tv kanalını mutlu etti. Bir tarafta David Simon’un Baltimor’un arka sokaklarına ayna tuttuğu epik büyükşehir draması The Wire vardı. Karşısında ise David Chase’in efsane mafya dizisi Soprano.

Her iki diziyi, etkileri, dönüştürücü güçleri, felsefi sofistikasyonları, karakterizasyonları, medyadaki yerleri ve devamlılıkları açılarından değerlendiren Seitz, The Wire dizisini, son 25 yılın en iyi dizisi olarak ilan etti.