Skip to content
Menu

Falkland Savaşı’nın 30’ncu yıldönümünde Arjantin ve İngiltere’de tansiyon hala yüksek

AMERİKA BÜLTENİ (2 Nisan 2012)

1982 yılında Arjantin’in Falkland Adalarını (Malvinas) ele geçirmesiyle başlayan 74 günlük savaşın 30’uncu yıldönümünde Arjantin ve İngiltere arasında tansiyon hala yüksek.

İngiliz Başbakan David Cameron, Arjantin’in adayı ele geçirmesinin ‘vahim hata’ olduğunu ifade ederek, ‘İngiltere’nin Falkland Adası sakinlerinin kendi kaderine karar verme hakkının yanında olduğunu’ söyledi.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner ise İngiltere’nin Arjantin’in 400 deniz mili açığındaki adayı elinde tutmasının ‘ankronizm’ olduğunu söyledi. Kirchner, bugün Arjantin’deki yapılacak anma töreninde konuşacak.

2 Nisan 1982 günü o dönemde cunta yönetimindeki Arjantin’in 1833 yılından beri İngiliz işgalindeki adayı işgal etmesi İngiltere’de önce şaşkınlıkla karşılandı. İngiltere’den bu kadar uzak bir ada için askeri harekata değip değmeyeceği ülkede tartışılırken dönemin başbakanı Margaret Thatcher savaşa karar verdi. Bu kararı ona hem ‘demir leydi’ ünvanını hem de 1983 ve 1987 seçimlerini kazandırdı. 74 gün süren savaştan sonra 649 askerini kaybeden Arjantin geri çekildi. İndiltere’nin ise 255 askeri öldü. Adanın nüfusu ise 3000 bin kişi civarında.