Skip to content
Menu

Mitt Romney, Maryland, Wisconsin ve DC’yi kazanarak adaylığa biraz daha yaklaştı

AMERİKA BÜLTENİ (4 Nisan 2012)

Her ne kadar parti içindeki rakipleri onu ‘’Barack Obama’nın karşısında çıkarılabilecek en kötü Cumhuriyetçi aday’’ olarak nitelese de, Mitt Romney, Salı günü yapılan 3 önseçimi de kazanarak Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığına biraz daha yaklaştı.

Wisconsin ve Maryland eyaletleri ile ABD başkenti District of Columbia’da (DC) gerçekleşen önseçimlerde zafer Massachusetts eski valisi Mitt Romney’nin oldu. Romney zafer konuşmasında, bundan sonra önseçim yapılacak Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania ve Rhode Island eyaletlerindeki partidaşlarını da kendi kampanyasına katılmaya davet etti

Delege oyunda açık farkla önde

Mitt Romney, Washington DC’deki önseçimde oyların yüzde 70’ini alarak 16 delege oyunu kazanırken, günün en çekişmeli önseçimi olan Wisconsin’da yüzde 37,7 oy alan Santorum’un 5 puan önünde yüzde 42,5 ile birinci oldu ve 27 delege oyu daha kazandı. 37 delege oyu olan Maryland eyaletinde ise, Romney, Santorum’a yüzde 29’a yüzde 49 ile 20 puanlık fark attı.

1144 delege oyuna ulaşacak adayın adaylığı garantileyeceği seçim yarışında Romney’nin 655 ve Santorum’un 279 delege oyu var.

Rakiplerinden çekilen yok

Adaylardan Ron Paul, başından beri adaylığı kazanması en imkansız isim olmasına rağmen, adaylık platformunu libertaryan politikaları Cumhuriyetçi Parti tabanına anlatmak için bir platform olarak kullanma amacıyla pes etmiyor.

Öte yandan geçtiğimiz aylarda bir ara partideki yarışın popüler ismi haline gelen Newt Gingrich, bir kez daha hezimet yaşamasına ve matematiksel olarak adaylığı kazanması imkansız hale gelmesine rağmen, çekilmek bir yana mücadelesini partinin Ağustos ayında büyük kongresinin yapılacağı Tampa’ya taşıyacağını ilan etti.

Evanjelik liderler, Santorum’dan umudunu kesti

Romney’nin en büyük rakibi Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum içinse kader seçimi 3 hafta sonraki Pennsylvania önseçimi olacak. Santorum’un burada da kaybetmesi ya da çok az farkla kazanması halinde adaylığı kaybettiğinin tescilleneceğine dikkat çekiliyor. Öte yandan Wisconsin, Maryland ve DC önseçiminden sonra bazı Evanjelik liderler de ilk değerlendirmelerinde, destekledikleri Santorum için yolun sonunun göründüğünü itiraf ettiler. Evanjelik liderlerden Richard Land, Politico’ya yaptığı açıklamada, ‘’Santorum için adaylığa ulaşma yolunun çok ama çok zorlaştığını düşünüyorum. Sanıyorum bu noktada bir çok muhafazakar lider, artık Romney’nin arkasında birleşmenin ve neler yapabileceğini görmenin vaktidir diye düşünecektir’’ dedi.