Skip to content
Menu

İranlı milletvekili: ‘’Ahmedinecad gece kulübü açsın işletsin’’

Fotoğraf: Mohamad Javad Razaghi (ISNA)

AMERİKA BÜLTENİ (21 Mayıs 2012)

İran’da ‘ahlak polisi’nin rejimin kıyafet yasalarına uygun giyinmediği gerekçesiyle çok sayıda kadını gözaltına alması, kadınların giyimini ülke gündemindeki en öncelikli konulardan biri yaptı. Tartışmanın en ilginç boyutu ise, Ahmedinecat’ın bile İran rejimine göre ‘oldukça liberal’ kaldığını ortaya çıkarması.

İran devlet başkanı Mahmut Ahmedinecad’ın da kadınların giyimi konusunda ılımlı davranması ve ahlak polisinin davranışlarından rahatsız olması aşırı muhafazakar çevrelerin tepkisine neden oluyor. Fars haber ajansına konuşan milletvekili Ali Motahari, Ahmedinecat’ın kadınların giyimi konusundaki gevşekliğinin, kadınların ‘cinsel provokatif’ giyinmesini doğrudan ya da dolaylı teşvik ettiğini savunarak, ‘’Ahmedinecat’ın gizli teşvikleriyle İslami örtünmenin durumu trajik boyutta’’ dedi. Ahmedinecat ve devlet başkanı genel sekreteri Esfandiar Rahim Meşai’nin, kızların açık dolaşmalarını teşvik ettiğini savunan Motahari, ‘’Seksüel provokasyonlara zemin hazırlıyorlar. Ahmedinecat ve yardımcısı artık bir gece kulübü ya da kabare açmayı düşünmeli’’ şeklinde konuştu.

AFP haber ajansı, sık sık İslami giyim tarzının polis zoruyla dayatılamayacağını söyleyen Ahmedinecat’ın, İran’ın aşırı dinci rejimi içinde ‘aşırı liberal’ olarak görüldüğüne dikkat çekti.

İran’da son günlerde, Başkent Tahran’ın işlek caddeleri ve alış veriş merkezlerinde binlerce kadın ve erkek polisin katılımı ile başlatılan uygulamayla kılıf kıyafet yasasına uymayan kadınların polis araçlarına bindirilerek polis merkezlerine götürülmesi ulusal ve uluslararası kamuoyunda tartışmaya neden oluyor.