Skip to content
Menu

İkinci Raund: Obama Romney’den baskın çıktı

SEZAİ KALAYCI

NEW YORK

ABD’de Başkan Barack Obama ile rakibi Cumhuriyetçi Mitt Romney 6 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi televizyonda canlı yayınlanan tartışma programında ikinci defa karşı karşıya geldi. Açıkoturum, sert tartışmalara sahne oldu.

New York’taki Hofstra Üniversitesi’nde yapılan ve televizyonlardan naklen yayınlanan tartışma programında Obama’nın yaklaşık iki hafta önce yapılan ilk münazaraya oranla daha atak, istekli ve kendinden emin hali dikkat çekti.

CNN televizyonunun deneyimli politika muhabiri Candy Crowley’nin zaman zaman yönetmekte zorlandığı tartışma programı, izleyicilerin de soru yöneltebildiği ‘Townhall’ toplantısı şeklinde yapıldı. İlk tartışmada yalnızca münazarayı yöneten gazeteci soru sormuştu. Son tartışma programında ise salonda bulunan ve kararsız seçmenlerden kurulu 82 kişi Obama ile Romney’ye sorular yöneltti. 90 dakika süren tartışma programının ardından yapılan kamuoyu yoklamalarında ise Obama’nın Romney’e üstünlük sağladığı görüldü.

BİNGAZİ ATIŞMASI

Enerji, vergi, kadın-erkek ücret eşitliği, göçmenler, ekonomi, işsizlik gibi çeşitli konularda soruların yoğunlaştığı tartışma programında dış politikada yalnızca Bingazi’deki saldırı soruldu.

Libya’nn Bingazi şehrinde 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde yaşanılan olay ile ilgili soru Romney ile Obama arasında atışmaya yol açtı. Romney, Libya’daki olayın terör saldırısı olduğunu anlaması için Obama’nın iki haftaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Obama ise olaydan hemen sonra Beyaz Saray’ın Gül Bahçesi’nde yaptığı basın toplantısı ile tüm dünyaya olayı ‘terör eylemi’ olarak nitelendirdiğini ve sorumlularının derhal bulunması için emir verdiğini vurguladı. Tartışma sonrasında Obama’nın yaptığı konuşma ekranlara getirildi ve Başkan’ın saldırıyı ‘terör’ olarak nitelediği görüldü.

Romney, Obama’yı Bingazi’deki saldırıların ertesi gününde Nevada eyaletinde seçim kampanyası için düzenlenen yardım toplantısına gitmekle suçladı. Obama ise sesini yükselterek, ‘bu hakaret’ diye tepki gösterdi.

Bingazi’de yaşanılan olaydan dolayı kendisinin sorumlu olduğunu ve başkomutan olarak tüm sorumluluğu üstlendiğini aktaran Obama, Romney’nin konsolosluk saldırısının hemen arkasından seçim kampanyası adına basın bildirisi yayınlamasını da eleştirdi ve rakibini ulusal güvenlik konularını iç politikaya alet etmekle suçladı.

PETROL VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ TARTIŞTILAR

Başkan Obama tartışmanın daha ilk sorusuna cevap veren Romney’nin doğru söylemediğini belirterek münazaranın sert geçeceğinin mesajını verdi. Otomobil sektörünü uyguladığı politika ile iflastan kurtardığını hatırlatan Obama, bugün Amerika’nın yeniden otomobil ihracı yaparak bir milyon insana istihdam sağlandığını aktardı. Obama, Romney’in 2008 yılında kriz yaşadığı dönemde otomobil sektörünün iflasını istediğini de hatırlattı.

Romney ile Obama arasında bir başka karşılıklı atışma konusu da petrol oldu. Romney’nin Obama iktidarı döneminde ülke topraklarında daha az petrol çıkarıldığı ve birçok Amerikan şirketinin elinden işletme hakkının alındığını iddia etti. Bunun doğru olmadığını belirten Obama, geçen dört yılda ülkenin petrol tüketiminde tasarruf sağladıklarını savundu. Romney, Obama’ya birkaç defa ısrarla şirketlerin petrol arama işletim izninde azalmanın olup olmadığı sorusunu yöneltmesi üzerine, “İzin hakkı hazine toprakları üzerinde arama imkanı veriyor. Kim elindeki işletme izin hakkını kullanmayıp hazine topraklarını boş tuttu ise onlardan bu hakkı geri aldık.” diye cevap verdi.

YÜZDE 47 GAFI DA GÜNDEME GELDİ

Obama, göçmenlik konusunda da rakibini köşeye sıkıştırdı. Obama, Arizona eyaletindeki göçmen karşıtı uygulamayı Romney’nin daha önceki konuşmalarında desteklediğini söyledi. Obama ayrıca Arizona’daki göçmen karşıtı kanunun mimarı olan kişinin bugün Romney’nin danışmanı olduğunun da altını çizdi.

Obama, Cumhuriyetçi rakibine yönelik en etkili eleştirisini ise, tartışmanın kapanış sorusu üzerine yaptı. Romney’nin, tüm Amerikalıların sorunları ile ilgilendiğini söylemesi üzerine söz alan Obama, rakibinin özel bir konuşmada yüzde 47’lik kesimi küçümsediğinin ortaya çıktığını ilk kez hatırlattı. Obama, Romney’nin devletten sosyal güvenlik yardımı alan öğrencileri, askerleri ve gazileri önemsemeyip onların sorunları ile ilgilenmediğini dile getirdi.

ANKETLER OBAMA’NIN DAHA İYİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Obama’nın rakibinden dört dakika daha fazla konuştuğu ikinci münazarada daha iyi performans sergilediği görüldü. CNN, MSNBC ile CBS News tarafından yapılan üç farklı kamuoyu yoklamasında da Obama’nın rakibinden üstün olduğu sonucu çıktı. CNN’in anketinde Obama’nın münazarada daha iyi olduğunu düşünenlerin yüzdesi 46 olurken Romney için bu rakam yüzde 39 olarak belirlendi.

Yine MSNBC haber kanalının anketinde Obama’nın daha iyi performans gösterdiğini düşünenlerin oranı yüzde 37 olurken Romney için bu oran yüzde 30 çıktı. Aynı ankette ikilinin denk olduğunu düşünenlerin yüzdesi ise 33 olarak belirlendi.

CBS News’in anketinde ise Obama rakibinden oldukça daha iyi olduğu kaydedildi. Bu kurum tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında Obama’nın münazarada daha etkili olduğunu düşünenler yüzde 56 iken Romney diyenlerin oranı yüzde 43’te kaldı.

Romney ve Obama arasındaki üçüncü ve son televizyon tartışması, 22 Ekim’de Florida’da gerçekleşecek. (CİHAN)