Skip to content
Menu

Eski petrolcü Anglikan kilisesinin dini lideri oluyor

Justin Welby, bir yıldan kısa süre önce ilk kez piskopos olmuş ve Durham Piskoposluğuna seçilmişti.

AMERİKA BÜLTENİ (9 Kasım 2012)

Petrol şirketi yöneticiliğinden 1992 yılında istifa ederek kendini dine adayan ve sadece 1 yıl önce piskopos olan Justin Welby’nin, Dünya Anglikan Kilisesinin dini önderliği olan Canterbury başpiskoposluğuna seçildiği belirtiliyor. Halen Durham Piskoposu olan Welby, dünyadaki 80 milyon Anglikanın manevi lideri olacak. Anglikan kilisesinin başında ise İngiltere Kraliçesi bulunuyor. Welby’nin halen Anglikanların başpiskoposu olan ve liberal yaklaşımıyla bilinen Rowan Williams’ın aksine daha tutucu olduğuna dikkat çekiliyor. Tıpkı İngiltere Başbakanı David Cameron, Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile İngiltere Prensleri William ve Harry gibi seçkin Eton College’dan mezun olan Welby, Enterprise Oil ve Fransız petrol şirketi Elf Aquitaine’da da üst düzey yöneticilik yaptı. Welby, şirketlerin uygulamalarına yönelik eleştirileriyle de tanınıyor. Welby’e başpiskopos olarak yıllık 120 bindolar maaş bağlanacak. Canterbury’deki Old Palace’a taşınacak ve Londra’da nehir kenarındaki muhteşem Lambeth Sarayı’ndan ikamet edecek. Kendisi istifa edinceye ya da 70 yaşında emekli oluncaya kadar görevinde kalacak.

Her yöneyle sıradışı bir başpiskopos

Justin Welby’nin babası Gavin Welby, ABD’deki içki yasağı döneminde ABD’ye gelerek yasadışı viski ticareti yapan bir işadamı. Kennedy’lere de yakınlaşan baba Welby’nin çapkınlığıyla ünlü John F. Kennedy ile ilk metresini tanıştıran kişi olduğu belirtiliyor.

Başpiskoposun annesi Jane Portal ise, İngiltere’nin efsanevi başbakanı Winston Churchill’in özel sekreteriydi. Anne ve babası o çocukken boşandılar. Annesi daha sonra İngiliz aasilzadelerden Charles Williams ile evlenerek Elvel Baronesi oldu.

Justin Welby’nin bir özelliği de Frankofon olması. İleri derecede Fransızca bilen Welby’nin en büyük hobileri de Fransızca ve yelken olarak belirtiliyor.

Liverpool Katedrali’nin dekanı iken, bir sanat projesi çerçvesinde katedralin çanlarının John Lennon’un ‘Imagine’ adlı şarkısını çalmasına izin vermesi kilise içinde tartışmalara neden olmuştu.