Skip to content
Menu

Hillary Clinton, bakanlıktan ayrıldıktan sonra ne yapacak?

AMERİKA BÜLTENİ (24 Kasım 2012)

2008 yılında Demokrat Partinin başkan adayı olmak için ABD Başkanı Barack Obama ile kıran kırana bir rekabete girdikten sonra yenilen ve sonrasında dışişleri bakanlığını kabul eden Hillary Clinton, Obama’nın ikinci döneminde aynı koltukta oturmayacağını kesin şekilde açıklamıştı. Yardımcıları, başarılı bakanın 4 yıldır dünyanın başkentlerini dolaşmaktan çok yorulduğunu ve bir süre dinlenmek istediğini belirtiyor. Hillary Clinton da, biraz dinlenip egzersiz yapmak istediğini ve dünyada biraz da keyif için dolaşmak istediğini söylüyor. Ancak birkaç ay sürmesi beklenen bu dinlenme döneminden sonra ne yapacak? İşte medyada dile getirilen 4 ihtimal:

2016 başkan adaylığına hazırlanacak

İngiliz Guardian gazetesinden Suzanne Goldenberg’in de dikkat çektiği gibi Hillary Clinton, yeniden başkan aday adayı olmayı düşünmediğini açıklamıştı. Ancak buna rağmen şimdiden Demokrat Partililerin 2016 başkan adayı listesinin açık farkla zirvesinde durmaya devam ediyor. Clinton’un ABD geneli anketlerde ‘takdir oranı’ yüzde 70’e yaklaşıyor ki ABD kamuoyunun gözü önünde olduğu 20 yılda yakaladığı en yüksek takdir oranı. Küresel popülarite de hakeza…

Hazine Bakanı olmalı

‘Yeni Hazine Bakanı’nın kim olacağı kulislerinin hararetlendiğine’ dikkat çeken Business Insider’dan Mark Dow, son dört yılın finansal sistemin tamiri odaklı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: ‘’Bu nedenle de finansal sistemin tıkalı borularını açacak bir finans sihibazına ihtiyacımız vardı. Ancak gelecek 4 yıldaki asıl mücadele finans cephesinde değil mali(fiskal) cephede yaşanacak. Bu nedenle de bazı mali politikaları Kongre’den geçirtmeyi başaracak, Kongre’de saygı duyulan ve uluslararası saygınlığı olan bir güce ihtiyaç var.  Hillary Clinton açık ara bu pozisyona en iyi aday’’.

Küresel kadın hakları avukatı olacak

New York Times’tan Gail Collins, ‘’Eğer gerçekten politikayı bırakacaksa, kendisini küresel çapta kadınların haklarının sağlanmasına ve sorunlarının giderilmesi mücadelesine adayabilir’’ Clinton Dışişleri Bakanı olduktan sonra, kadınların sorununu da Amerikan diplomasisinin parçası haline getirdi. ‘’Kürenin en ünlü kadını olarak, bundan sonra ne yapmaya karar verirse versin bu önceliğini değiştirmeyeceği bekleniyor’’

Önce kitap yazacak sonrasını Allah bilir

Guardian gazetesi, Clinton’ın Ocak’ta görevi devrettikten sonra 6 ay kadar kafa izni yapacağının nerdeyse kesin olduğunu yazıyor. Bu sürede, bakanlık hatıralarını kitaplaştırması bekleniyor. Ondan sonra da bir takım kararlar alacaktır.

MSNBC’den Chris Matthews da Clinton’ın CV’sine dikkat çekiyor: ”Wellesley’de birincilik, Yale Hukuk, avukatlık, Arkansas eyalet first lady’si, ABD first lady’si, New York senatörlüğü, ABD Dışişleri Bakanlığı… Tarihi bir rol oynamak için Hillary Clinton’ın bu görkemli tecrübesine sahip çok az insan var. Ancak Hillary için en akıllı hareket şu aşamada hareketsizlik. Bekleyelim. Bill’in de beklemesini sağlayalım. Obama’nın ve yeni ekibinin ikinci döneme nasıl başladığını bir görelim. Ülkenin durumu nasıl gidiyor belli olsun. Netleşecek manzarada nasıl bir rol oynayacağı da netleşecektir.”