Skip to content
Menu

Weather Channel’a tepki büyük: ‘Nemo’ diye fırtına ismi mi olur?

rek-nemo-stormAMERİKA BÜLTENİ (10 Şubat 2013)

ABD’nin Kuzeydoğusu, yüzyılın en kayda değer kar fırtınalarından biri olan Nemo nedeniyle kara gömüldü. Bu ciddi fırtınaya, ülkenin en etkili meteoroloji haberleri kaynağı Weather Channel’ın seçtiği ‘Nemo’ adı ise meteoroloji düyasını karıştırdı.  Ancak, birçok medya kısa sürede bu adı benimseyince, ölümcül sonuçları olabilecek büyüklükte bir fırtına, Pixar’ın ‘Finding Nemo’ filmiyle meşhur olmuş turuncu-beyaz minik balığın adıyla anılır oldu.

Resmi kurum ABD Meteoroloji Hizmetleri, kendi şube ve dairelerine ‘Nemo’ adının kullanılmaması talimatı verdi. Bu resmi tepkiden sonra bazı büyük medya organları da fırtınaya Nemo demekten vazgeçti.

Aslında ABD’de tropik fırtınalara isim verme geleneği eski ve bu işi bizzat resmi kurumlar yapıyor. Ancak kış fırtınalarına isim verme geleneği yok. Çünkü kış fırtınalarının etkisi bir şehirden diğerine farklı oluyor. Bir yere yoğun kar bırakırken bir başka yerde sadece yağmura yol açabiliyor. Yerel otoritelerin kafası karışmasın diye de merkezi bir tanımlama yapılmamaya çalışılıyor.

Ancak Weather Channel, kış fırtınalarına isim verme konusunda geri adım atmıyor. Ekim ayında açıkladığı ve aralarında  Zeus ve Romalı muadili Jupiter’in de dahil olduğu Olimpian, Şekspiryan(Iago), fantastik (Draco, Gandolf) isimler ile Rocky, Nemo, Yogi, Walda gibi adların olduğu listesine sadık kalmaya kararlı.

Weather Channel’ın en büyük hatası ise, kamuoyunun, Latince ‘hiçkimse’ anlamına gelen ‘Nemo’ adını, Finding Nemo filmiyle irtibatlandıracağını geç farketmesi oldu. Onlar ismi listeye eklerken Jules Verne’in Denizler Altında Yirmi Bin Fersah romanının sıkı kaptanı ‘Nemo’yu düşünmüşlerdi oysa ki…

Bununla beraber Weather Channel yöneticileri, fırtınaya verdikleri ismin Sosyal Medya’da fırtına ile ilgili gelişmelerin takibini kolaylaştırdığına dikkat çekerek kendilerini savunuyorlar.

Sonuçta Weather Channel adlı televizyon kanalı başarılı oldu ve fırtınaya verdiği ismi, meteoroloji dünyasını bunalıma sokma pahasına tüm dünyaya kabul ettirdi.

Weather Channel listesindeki sonraki kış fırtınasının adı mı? Orko. Evet çizgi film He-Man’ın Orko’su.

Fırtınanın gücü adına! Biri Weather Channel’ı durdursun!