Skip to content
Menu

223 yıllık ABD geleneği: Obama ‘Birliğin Durumu’ konuşması yaptı

obama-kongre-09-2011AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2013)

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Başkanlarının her yıl Ocak ayında yapması geleneksel olan ‘Birliğin Durumu (State of the Union)’ konuşmasını Salı akşamı ABD Kongresinde gerçekleştirdi. Kongre’nin Senato ve Temsilciler Meclisi kanatlarının ortak oturumunda gerçekleşen konuşma, ABD’deki bütün televizyonlardan canlı yayınlandı.

Amerikan Anayasası’nın, başkanın Kongre’ye ülkenin durumuyla ilgili bilgi vermesini zorunlu kılan hükmü uyarınca başkanlar her yıl ocak ayında Kongre’de Birliğin Durumu konuşması yapıyorlar.

Obama’nın ikinci dönemde ilk konuşması

ABD Başkanı Barack Obama, bu yılki “Birliğin Durumu”  konuşmasında ABD ekonomisinin yanında orta sınıfın durumu, asgari ücret, vergi kanunu, eğitim, küresel ısınma, silahsızlanma ve göçmen yasası konuları üzerinde durdu. Beklenildiği gibi konuşmasında içişleri ile ilgili konular daha ağırlıklı yer tuttu. Konuşmanın büyük bir kısmı orta sınıfın ekonomi için ne kadar önemli olduğu ile ilgiliydi. “Yükselen ve gelişen orta sınıfı güçlendirmek bizin neslimizin görevi” diyen Obama, orta sınıfın güçlü bir mali yapı, güçlü toplum ve güçlü bir Amerika yaratmanın kaynağı olduğu vurgusunu yaptı. Vergi kanununa atıfta bulunan ABD Başkanı, adaletsiz bir vergi sistemi altında güçlü ve zenginlerden bir şey istemeden, eğitim ve sağlık gibi konularda bütün yükün çalışanlara ve onların ödediği vergilere yüklendiğine dikkat çekti. Kapsamlı göçmenlik reformunun da önümüzdeki birkaç ayda geçirilmesini isteyen Obama’nın en sürpriz çağrısı ise, asgari ücretin saat başına 9 dolara yükseltilmesi konusunda oldu. Obama, ABD tarihinin en uzun savaşı Afgan savaşının da gelecek yıl sona ereceğini de duyurdu.

Birliğin Durumu konuşması geleneği George Washington ile başladı

İlk ‘Birliğin Durumu’ konuşması 1790 yılında Başkan George Washington tarafından yapıldı. Dönemin başkenti New York’ta yapılan ve tarihe en kısa Birliğin Durumu konuşması olarak geçen konuşmasında Başkan Washington, North Carolina’nın birliğe kabul edildiğini açıklamıştı. 3. Başkan Thomas Jefferson, bu geleneğin İngiliz geleneği olduğunu belirterek konuşmayı reddetmiş ve anayasa hükmünü Kongre’ye yıllık rapor göndererek yerine getirmişti. 1913 yılına kadar 112 yıl boyunca süren yazılı rapor geleneği, aynı yıl Başkan Woodrow Wilson’ın Kongre’de konuşmasıyla yeniden sözlü konuşma geleneğine dönüştü.

Bir bakan özel sığınakta koruma altına alınıyor

1923 yılından beri radyolarda da yayınlanan konuşma 1947 yılından itibaren televizyonlar aracılığıyla da yayınlanmaya başlandı. 1997 yılında ise ilk kez interntetn canlı yayınlandı. Konuşma, Kongre’de Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörlerin ortak oturumunda, tüm devlete ve millet hitaben yapılıyor. Bu nedenle, bakanlar, genelkurmay başkanı, ordu komutanları, üst düzey bürokratlar ve Yüksek Mahkeme üyeleri de Kongre salonunda hazır bulunarak konuşmayı dinler. Ülkenin bütün yöneticilerinin aynı salonda bulunması nedeniyle her hangi bir kaza ya da saldırı ihtimalinde ülkeyi yönetmesi için önceden belirlenmiş bir bakan, konuşma süresince başkent Washington dışında gizli bir sığınakta koruma altına alınır. 11 Eylül’den beri, bu bakana, birkaç önde gelen Kongre üyesi de eşlik ediyor.

Genel olarak partiler üstü bir devlet etkinliği

Başkanın konuşması, milli hususiyeti nedeniyle her iki partinin mensubu politikacılarca Yüksek Mahkeme üyeleri dışındaki diğer davetlilerce sık sık alkışlarla desteklenir. Alkış süresi genelde aynı zamanda senato başkanı da olan başkan yardımcısının alkış süresine göre oluyor. Muhalif partili üyeler de başkanın hangi açıklamalarını alkışlayacaklarını önceden belirlenmiş bir parti liderine bakarak belirlerler. Bu yıl Cumhuriyetçiler, Başkanın konuşma kürsünün hemen arkasında Başkan Yardımcısı Joe Biden ile beraber oturacak olan Meclis Başkanı John Boehner’ın alkışına göre tavır alacağı kaydediliyor.

Ancak 1966 yılından beri, muhalefet partisi de, Başkanın konuşmasını müteakip, bir temsilcisi aracılığıyla televizyondan kısa bir değerlendirme cevap konuşması yapıyor.

Çok önemli kararların ilk sinyali bu konuşmada veriliyor

1942 yılında Franklin Delano Roosevelt’in, “uzun ve zorlu bir savaşı” haber vererek, İkinci Dünya Savaşına katılacakları sinyali vermesi, 1962 yılında John F. Kennedy’nin aya insanlı seyahat gerçekleştireceklerini açıklaması, 2002 yılında Başkan Bush’un, İran, Kuzey Kore ve Irak’ı, “şeytan üçgeni” olarak tanımlaması gibi bazı konuşmalar, tarihi gelişmelerin habercisi mesajlarıyla, uzun yıllar boyunca tartışıldı.