Skip to content
Menu

Obama’nın ‘sıfır nükleer’ politikasında önemli değişiklik

obama-111AMERİKA BÜLTENİ (10 Nisan 2013)

Adaylığı döneminde ‘dünyada sıfır nükleer silah’ politikasını savunan ABD Başkanı Barack Obama’nın Çarşamba günü açıkladığı 2014 bütçesinde, bu vaadinin tam aksi istikamette bir yol izlemesi yankı yaptı. Obama’nın 2014 bütçesinde, Enerji Bakanlığı yönetimindeki nükleer silahların önlenmesi programının bütçesine önemli kesinti yapılırıken, ABD’nin nükleer silahlarının modernizasyonuna aynı miktarda ek kaynak ayrılması dikkat çekti.

Buna göre, uçaktan atılan ya da füze ile fırlatılan savaş başlıklarının modernizasyonu da dahil nükleer silahlarla ilgili tüm resmi çaışmalara ayrılan bütçe, bugünkü 7,227 milyar dolarlık bütçesinden yüzde 7 oranında yani yaklaşık 500 milyon dolar daha fazla olacak.  Nükleer silahların yayılmasını engelleme programında ise yaklaşık yüzde 20’lik yani 460 million dolar civarında kesinti yapılacak.

Bazı Demokratlar, Obama yönetiminin nükleer politikasındaki ‘öncelik kaymasından’ rahatsızlıklarını Amerikan medyası ile paylaşıyor. Ancak bazı politik analistler, Obama yönetiminin tavrının, Rusya ile 2010’da imzalanan nükleer silahların azaltılması anlaşmasına Kongre’de Cumhuriyetçilerden destek sağlamak için yapılan taktik bir adım olarak nitelendiriyor.