Skip to content
Menu

Kapanma ve yıkılma tehlikesi yaşayan Sinagog’un yardımına Müslüman komşuları yetişti

Yahudi cemaatinden Rudi Leavor ile Bradford Cami Konseyi başkanı Zulfi Karim, dayanışmalarının herkese örnek olmasını diliyor.
Yahudi cemaatinden Rudi Leavor ile Bradford Cami Konseyi başkanı Zulfi Karim, dayanışmalarının herkese örnek olmasını diliyor.

AMERİKA BÜLTENİ (11 Nisan 2013)

İngiltere’nin kuzeyindeki Bradford şehrinde hem finansal hem de fiziki çöküntünün eşiğine gelen bir Sinagog’un yardımına komşusu Müslüman toplumu yetişti. Sadece 30 kişilik küçük bir Yahudi cemaati olan Sinagog aslında çoğu kimsenin tahmin etmeyeceği bir sokakta yer alıyordu. 1880 yılında inşa edilen tarihi sinagog binasının iki yanındaki komşuları, Yorkshire Tandoori, Al-Hijaab Islamic Clothing ve Jamia Shan-E-Islam Educational Centre gibi Müslüman işyeri ve kurumlarıydı. Müslüman toplumu, cemaatinin azlığıyla finansal krize giren ve kapanma tehlikesi yaşayan Sinagog için para yardımı topladı. Sinagogun yağmur sularından çökmek üzere olan çatısı da Kahlid Pervaiz adlı Müslümanın bağışladığı 2000 Euro ile tamir edilerek çatının tamamen çökmesi engellendi. Aynı zamanda sinagog yakınındaki Drummond Mills Complex’in sahibi de olan Pervaiz, işyerinin park yerini de Sinagog cemaatine ücretsiz park yeri olarak açtı.

Öte yandan şehrin milletvekili George Galloway, İngiliz Parlamentosu web sitesinden şehrin Müslüman toplumunu kutlayan bir mesaj yayınladı ve mesajı çok sayıda İngiliz milletvekili de imzaladı.

Bradford Cami Konseyi Başkanı Zulfi Karim, şehirdeki Müslüman ve Yahudiler arasındaki bu dayanışmanın küresel Yahudi-Müslüman tansiyonun azalmasına hizmet etmesini dilediklerini söyleyerek ekledi: ‘’Bu Sinagog binasının sağlam kalması önemli. Çünkü sadece Yahudiler için değil bütün mahalle halkı için tarihi bir miras.’’