Skip to content
Menu

Fox News’den çocuklara: Söylentilere kanmayın, ‘Noel Baba’ da ‘Jesus’ da beyazdı!

noel-baba-penguen

AMERİKA BÜLTENİ (12 Aralık 2013)  

Amerikan sağcı haber kanalı Fox News’in program sunucusu Megyn Kelly, Amerikalı çocuklara, ‘Noel Baba’ ve ‘Jesus’ın ‘beyaz’ olduklarını hatırlatarak, bu ikisinin beyaz olduğu ‘tarihi gerçeğini’ değiştirmek isteyenlere inanmamalarını istedi.

Tartışma Aisha Harris’in Slate’ta hafta başında yayınlanan yazısında, ‘’çocukken evdeki Noel Baba’nın kendisi gibi esmer olmasına rağmen çarşıda pazarda ve TV’lerde gördüğü Noel Baba’ların hep beyaz olmasının kafasını nasıl karıştırdığını’ yazmasıyla başladı. Harris,çözüm olarak, ABD’nin artık ‘beyaz şişman Noel Baba figüründen vazgeçerek Noel sevincini sembolize etmede penguenlerin kullanılabileceğini önerdi:

‘’Noel Baba’yı ‘beyaz şişman bir adam yerine bir hayvan olarak sembolize etmek, milyonlarca beyaz olmayan çocuğu benim çocukluğumda yaşadığım yabancılaşma ve utancın benzerini yaşamaktan koruyacaksa, yapılmalı’’

Ancak bu yazı Fox News’den büyük tepki gördü. Çarşamba günkü programında konuyu konukları ve arkadaşlarıyla değerlendiren Kelly, Aisha Harris’in ‘’raydan çıktığını’’ savundu:

‘’Evlerinden bizi şu anda seyreden tüm çocuklara sesleniyorum; Noel Baba beyaz bir adam. Bu kişi bir de siyah Noel Baba olsun istiyor ama Noel Baba neyse odur.  Noel Baba, sadece sizi rahatsız ediyor diye değişemez. Yani sonuçta Jesus da beyaz bir adamdı. Tıpkı Noel Baba gibi o da tarihi bir figür. Ve tarihi gerçekler var. Bizi izleyen çocuklar bunları bilsin istiyorum.’’

Kelly’nin iddiasının aksine Jesus, filmlerde ve resimlerde gösterildiği gibi Avrupa kökenli bir beyaz değil, Ortadoğu’luydu. ‘Beyaz şişman Noel Baba’ figürü ise 19’ncu yüzyılda ‘uydurulmuş’ bir hayali karakter. Görüntü olarak tarihsel bir gerçekliği yok.

İşte Fox News’in Noel Baba’nın bembeyazlığına leke düşürmek isteyenlere yönelik o sıradışı itirazları: